Koliko novac utiče na odnose u vezi?

Da li novac polako ruši vašu vezu?

Novac može i te kako da vam pomogne da proslavite vašu ljubav, ali može i da stvori ogroman jaz između muškarca i žene. Mnogi smatraju da je od početka izuzetno bitno utvrditi da li ste finansijski kompatibilni s parterom, jer ćete čim počnete da živite zajedno, odnosno ozvaničite svoju vezu, krenuti da delite finansije.

Ko plaća na prvom sastanku?

Jedno od ključnih pitanja u vezi finansija i veza je taj prvi sastanak i ko bi trebao da plati kada kelner donese računa. Najnovija studija Čapman Univerziteta u Kaliforniji je otkrila kako cela ta situacija može da bude vrlo haotična: skoro 84 odsto ispitanih muškaraca je otkrilo da oni plaćaju račun, iako je većina njih izjavila kako smatra da su njihove partnerke trebale da učestvuju.

S druge strane, 76 ispitanih muškaraca je izjavilo kako se oseća glupo ako se dame ponude da plate. Konačna preporuka studije je bila da je krajnje džentlmenski i prirodno da muškarac plati račun na prvom sastanku, ali da bi žena trebala uvek suptilno da ponudi, onako, posežući ka novčaniku da i ona učestvuje, ili da plati sve.

Kada počnete da se zabavljate...

U vezi ste šest meseci i već ste utvrdili "ti plaćaš, ja plaćam" sistem. Ali poslednjih mesec dana on sve više živi u vašem stanu i jede hranu koju vi kupujete. Po ekspertu za veze, Karenu Hovelsu, u tim situacijama poželjno je praktikovati "zajedničku kupovinu", odnosno odlaziti zajedno u supermarket i kupovati namirnice koje konzumirate oboje. A ukoliko planirate neko zajedničko putovanje, dobar predlog je da otvorite račun na koji ćete uplaćivati po malo, svako kad može i koliko može. To će doprineti tome da ceo put dobije dozu avanture koju ćete zajedno pokloniti jedno drugom.

Kada počnete da živite zajedno...

Kada dođe trenutak da počnete zajedno da živite i kada na jednom mestu se stvori homogeno carstvo vaših i njegovih stvari, kanadska advokatica Džuli Lejn savetuje da napravite ugovor koji će u slučaju razlaza (ako do njega kojim slučajem dođe) definisati kome šta pripada od stvari. Komplikacije mogu da nastanu kada se on useli u stan koji ste vi uz pomoć kredita kupili i počne da plaća polovinu troškova. S vaše strane vi to možete da vidite kao učestvovanje u isplaćivanju kredita, ali on to može da posmatra kao da je stan već zajednički i da posle zatraži pravo da njemu pripadne stan. Zato je potrebno jasno definisati sve u ugovoru, da posle sebe ne izlažete neprijatnom haosu.

Izvor: b92

Pogledajte još