Promiskuitetni Evropljani

Holanđani se najmanje čuvaju od seksualno prenosivih bolesti

Za britanske zagovornike zdravog života uopšte, posebno seksualnog, ovih dana delovala je porazno tvrdnja objavljena u listu "Tajms" da njihova zemlja dobrano zaostaje za ostalim evropskim državama u promociji bolje obaveštenosti javnosti o zdravstvenim rizicima kojima su izloženi u "konzumiranju nebezbednog seksa".

Jedno istraživanje pokazalo je da, u Evropi, Britanci imaju jedan od najpromiskuitetnijih odnosa prema seksu i da su najmanje obavešteni ali i upozoreni na opasnosti od HIV virusa i side koju izaziva. Samo Holanđani imaju zaostaliji odnos prema rizicima od "slobodnog seksa".

Prema istraživanju, više od polovine Britanaca, gotovo podjednak broj muškaraca i žena, izjavilo je da ne koristi nikakvu kakvu zaštitu od virusa HIV dok je 22 odsto uvereno da se sida može dobiti i poljupcem.

Britanska Asocijacija za planiranje porodice upozorava: "U našoj zemlji ne postoji obavezno seksualno vaspitanje u školama niti se mladima objašnjavaju delikatni odnosi između polova. Seksualnost se stidljivo pominje u okviru naučnog obrazovanja i pokazalo se da nije dovoljno pričati o biologiji. Mladima moramo pokazati kako da partnera ubede da koristi kondom".

Istraživanja agencije Eurobarometer, obavljena za Evropsku komisiju na uzorku od 25.000 osoba u zemljama EU bavila su se odgovorom na pitanje da li su i kako promenili seksualno ponašanje u suočavanju sa opasnostima side. Prethodno istraživanje obavljeno je 2002. godine. Rezultati pokazuju da su Mađari najupadljivije promenili ponašanje tako što su reducirali broj seksualnih partnera dok je četvrtina anketiranih Britanaca otvoreno izjavila da je "malo verovatno da će bitno ublažiti svoj promiskuitet" dok su Holanđani izjavili da "uopšte ne razmišljaju o promeni seksualnih navika".

Britanci su se našli ispod evropskog proseka kad je reč o preventivi u toku seksa. Oko 46 odsto Britanaca izjavilo je da zahtevaju dodatnu zaštitu od side, što njihovu zemlju stavlja na 15. mesto u evropskoj "ligi bezbednog seksa". Francuska, sa 52 odsto, našla se na 11. a Italija sa 51 odsto zauzela je 12. mesto u odnosu na prosek od 48 odsto. Kipar i Austrija nalaze se na čelu liste jer je dve trećine anketiranih u te dve zemlje izjavilo da zahtevaju rigoroznu zaštitu dok se na poslednjem mestu našla Litvanija u kojoj samo 34 odsto seksualno aktivnih osoba vodi računa o zaštiti.

U Velikoj Britaniji rezultati ankete su otkrili zabrinjavajuću i narastajuću ignoranciju bezbednog seksa i zdravstvenih obaveza koje treba ispuniti da bi se ostvarila puna zaštita.

Samo 56 odsto anketiranih Britanaca zna da se sida ne može "zaraditi" ako se pije iz iste čaše sa inficiranim, što je za 6 odsto manje nego 2002. godiune, a 76 odsto zna da se HIV infekcija ne može preneti hranom koju je pripremila osoba zaražena virusom - što je 7 odsto manje nego u istraživanju 2002. godine.

Prema oceni jednog visokog funkcionera u Briselu, "EU je zabrinuta zbog činjenice da mladi ljudi ignorišu neke od najvažnijih preporuka da ne počinju seksualni život prerano i da, ako se već upuste u odnose, koriste sredstva zaštite".

Prema podacima Evropskog centra za epidemiološko praćenje HIV virusa i side, Britanija se nalazi na visokom petom mestu po broju zaraženih virusom HIV sa 126 zaraženih na milion stanovnika dok se Holandija našla na devetom mestu.

Zvanična statistika EU takođe je zabrinjavajuća: u zapadnoj i centralnoj Evropi živi 720.000 odraslih i dece inficiranih virusom HIV od čega je 22.000 novoinficiranih u toku 2005. godine dok od side godišnje umre više od 12.000 osoba.

(FoNet)

Pogledajte još