Uskoro i jetra sa 3D štampača

Foto: Jae C. Hong - AP

Tako bi 2014. godina mogla da bude nova prekretnica u medicinskoj tehnologiji - Kompanija biotehnologije "Organovo", koja se nalazi u San Dijegu, planira da se koristi svojom tehnologijom za štampanje ljudske jetre.

Veštačka jetra, koja će biti formirana ove godine, neće biti pogodna za transplantaciju ali može da bude široko korištena za izučavanje efekata lekova koji su u fazi razvoja, a takođe i načina liječenja raka.

U Francuskoj je nedavno, prvi put u istoriji, uspešno ugrađeno veštačko srce nove konstrukcije koje je potpuno autonomno.

Francuska kompanija CARMAT kreirala je taj jedinstveni uređaj, koji se od drugih modela veštačkog srca razlikuje po tome što ne zahtijeva da se njegovo funkcionisanje kontroliše spolja.

Istovremno, ruski naučnici su otkrili da delovi raskinutog DNK, koji se krvotokom šire po celom telu, mogu znatno da ubrzaju razvoj tumora.

Istraživanje će pomoći da se pronađe način za neutralisanje opasne "lutalice" - nosioci nasleđa, što je suštinski važno u borbi protiv raka.

Kada ćelija umre, dugački molekuli njenog DNK pod dejstvom enzima cepaju se na sitne dijelove. Te čestice nosioci nasljeđa ulaze u krvotok, što znači da mogu otići u bilo koji dio tela.

Takve "lutalice" DNK često formiraju ćelije tumora i podstiču u organizmu razvoj neoplazmi - ubrzavaju deljenje ćelija raka.


Agencije / Gizmondo.com

Pogledajte još