Izaberite svoj otrov: Šta nam sve stavljaju u piće?

Stalno se govori o tome šta nesavesni proizvođači hrane u potrazi za što većim profitom stavljaju u neke prehrambene proizvode, a pića nekako prolaze samo sa viškom šećera koji je opšte poznat.

Buzzfeed se potrudio da sazna koje grozote možemo pronaći u omiljenim pićima, pa razmislite još jednom o svom izboru. Naime, neki proizvođači piva stavljaju riblji ljepak koji se dobija od sušenih ribljih mehura kako bi se rešili zamućenosti piva. Bljak!

Ipak, i to zvuči super kad čujete da se u 48 odsto gaziranih pića koja se prodaju u restoranima brze hrane nalaze bakterije koje se inače nalaze u - fekalijama?!

Mleka na biljnoj bazi, poput pirinčanog ili sojinog, postala su popularna zbog raširene intolerancije na laktozu, ali kad znate da im se dodaje aditiv na bazi crvene alge koji služi za zgušaavanje, stvar postaje malo ozbiljnija. Naime, taj se aditiv povezuje s izazivanjem čireva, pa je, recim,o u Evropi zabranjen u adaptiranom mleku za decu i organskim proizvodima. U SAD je, naravno, dozvoljen ...

Vino ima auru pića koje se praktično proizvodi ručno, ali i to je samo legenda. Većina vina koja ćete kupiti u prodavnici nastala je mašinskim branjem, u tom grožđu ima i glodara i kukaca, a proizvođači ih lakonski nazivaju "sastojcima koji nisu grožđe"!

Sok od grejpa također zvuči sjajno i zdravo, ali u neke se dodaje karmin, prirodna boja koja se dobija od osušenih ženki biljnih vaši, a druge su kompanije prešle na boju crveno #40, koja se dobija od petroleja ... I dalje zvuči zdravo? Ne baš ...

Kako kažu na kraju ovog videa Buzzfeeda - izaberite svoj otrov! Živeli!

Izvor: Metro-portal.hr
Foto: hdwallon.blogspot.com

Pogledajte još