U ove zemlje ne bi trebalo da idete u 2014.

Mauritanija
Ovo je glavi robovlasnički grad na svetu. Da, dobro ste čuli, tamo još postoje robovi!
"Pored toga, tu su i neprijatni nomadi, minska polja, islamske militantne grupe, "crvena zona" i napadi na strance. Osim navedenog, sve drugo je divno!", piše Čalmers.

Saudijska Arabija
U ovu zemlju ionako gotovo niko ne može da uđe kao turista. Kako piše poznati putopisac, po pitanju turista imaju veoma restriktivnu politiku, što je šteta jer je reč o zemlji s bogatim nasleđem koje bi bilo zanimljivo videti. Kralj Abdul Aziz bin Saud jednom je izjavio da će njegova zemlja preživeti jedino ako stranci ne budu mogli da joj pristupe.
"Pametnom dosta. Očigledno da ćemo propustiti ubistvenu vožnju putevima i seksualno zlostavljanje", navodi Čalmers.

Rusija
Iako je reč o lepoj zemlji, ipak nije zabavna za turiste. Zašto? Postoje brojni razlozi. Na primer, paranoična opsednutost sigurnošću, besmislena birokratija, skupe vize, nedostatak higijenskih sredstava, loša hrana, loša usluga…"Pored svega toga nema ni dobrih zabava jer Rusija ima antihomoseksualne zakone", ističe putopisac.

Turkmenistan

Ovo je zemlja koju u potpunosti kontroliše policija pa nije ni čudno što imaju najneverovatnije kriterijume za dobivanje vize na planeti. U toj zemlji nije dobro da se upuštate u političke rasprave, a nije dopušteno ni da idete ulicom sa ženom. Najbolje je da ne idete tamo!

Venecuela
To je predivna zemlja i tužno je što politička smena nije donela neke bolje promene za turiste. Nesigurnost se oseća na svakom koraku, ubistva su uobičajena pojava, baš kao i otmice i krađe automobila. Dakle, ovu je zemlju je najbolje zaobići.

Nigerija
Nigerija, piše Čalmers, kao da je ispala iz jednog od Danteovih krugova pakla. Spisak loših stvari je stvarno dugačak. Za turiste je najgore to što za sve što požele – od manjih od većih stvari – moraju da plate mito.

Galapagos
Ovde je problem preterane posećenosti. Sve ono što je nekada bilo lepo sada je uništio masovni turizam. Nema više one netaknute lepote.
"Definitivno bi trebalo da ograniče broj posetilaca", kaže putopisac.

Izvor: Tportal
Foto: Morguefile

Pogledajte još