Nećete verovati: 20 čudnih stvari koje postoje samo u Kini!

Mreže koje hvataju samoubice
U kampusu fabrike "Fokskon" postavljene su mreže koje sprečavaju radnike da se ubiju skokom kroz prozor spavaonice. Armija od oko 300.000 radnika svakodnevno se suočava sa izuzetno teškim uslovima rada u ovoj fabrici.

Sahrana u moru

Grobna mesta su u Kini veoma skupa, pa lokalne vlasti podstiču porodice preminulih da se opredele za sahranu u moru. Tačnije, reč je o prosipanju pepela u vodu, a u pojedinim delovima zemlje porodicama se nudi 1.300 dolara nadoknade ako pristanu na to.

Lažne "Epl" prodavnice

Kinezi se više ne zadovoljavaju samo kopiranjem poznatih svetskih proizvoda, već prave čitave lažne prodavnice. Najpoznatije takvo mesto je lažna "Epl" prodavnica u Kunmingu na jugu Kine.

Kuće na krovovima zgrada
U velikim gradovima slobodni placevi predstavljaju pravi luksuz, pa su Kinezi počeli da grade kuće na krovovima zgrada.

Ulaganje u orahe
Bogati građani Kine ulažu velike svote novca u obradu i prodaju oraha. Nedavno je otkriveno da je jedan prevarant prodavao lažne orahe punjene cementom.

Skupe bubašvabe

Farme za uzgajanje bubašvaba su sve popularnije, jer se ove bube koriste u kineskoj medicini. Pola kilograma sušenih bubašvaba nekada je koštalo dva, a sada košta 20 dolara.

Plaćena ubistva likova iz "Vorkrafta"
Jedan zabrinuti otac koji se predstavio kao gospodin Feng angažovao je plaćenog ubicu da likvidira virtuelni lik njegovog sina u igrici "Vorkraft". Mladi softverski inženjer dao je otkaz i provodio čitave dane igrajući pomenutu igricu.

Hapšenja zbog glasina o smaku sveta
Ako se u Kini šalite na račun majanskog proročanstva o smaku sveta, možete biti uhapšeni. Jedan Kinez je potrošio celu porodičnu ušteđevinu na izgradnju broda za preživljavanje apokalipse.

Lovci na partnere
Provodadžija Jang Džing vlasnik je kompanije koja nudi usluge lovaca na partnere. Takvi lovci dobijaju na stotine dolara da bi po tržnim centrima tražili idealne partnere ili partnerke za svoje klijente.

Borba cvrčaka
Borba cvrčaka se smatra sportom, a na uzgajanje i treniranje ovih insekata Kinezi troše mnogo vremena. Cvrčak šampion može da dostigne cenu od čak 1.635 dolara.

Smog vidljiv iz svemira
Ubrzana industrijalizacija stvorila je probleme sa zagađenjem širom Kine. Sredinom decembra smog je bio toliko gust da je mogao da se vidi iz svemira.

Deterdžent u mleku
Kinesku industriju mleka pogađaju skandali još od 2008. U mleku su pronađene razne nedozvoljene čestice, uključujući i deterdžent za sudove.

Crvene reke

Reka Jangce potpuno je pocrvenela prošle godine u oblasti kineskog industrijskog grada Čongking. Biro za zaštitu životne sredine isključio je mogućnost da je uzrok ove pojave industrijsko zagađenje ili kanalizacija.

Rijaliti šou o osuđenicima na smrt
Rijaliti šou "Interviews Before Execution" (intervjui pre pogubljenja) koji prikazuje poslednje trenutke osuđenika na smrt, postao je pravi hit u Kini. Emisija je nastala sa idejom da utiče na potencijalne kriminalce i spreči ih u zlodelima, ali se ubrzo pretvorila u zabavu za široke narodne mase.

Mrtve svinje plutaju rekom
Skoro 6.000 mrtvih svinja primećeno je u martu na površini reke Huangpu blizu Šangaja. U vodi je pronađen virus koji je koban za svinje ali ne utiče na ljude.

Dvojnici za suđenja
Bogati Kinezi troše velike svote novca na pronalaženje dvojnika koje po potrebi šalju na suđenja da ih menjaju.

Razvod zbog poreza
U Pekingu se sve veći broj parova odlučuje na razvod kako bi izbegli plaćanje poreza na kapitalnu dobit. Skoro 40.000 parova potpisalo je razvod braka u prvih devet meseci prošle godine, što je za 41 odsto više u odnosu na 2012.

Vatrogasci sprečavaju samospaljivanje
Samospaljivanje je u Kini popularan vid protesta, pa vatrogasci stalno moraju da budu na oprezu. Tokom prošlogodišnje smene vlasti oni su dežurali na svim većim trgovima.

Upozorenja za turiste
Prava kineskih turista i turističkih vodiča zaštićena su Zakonom o turizmu, ali on takođe uključuje upozorenja upućena turistima iz Kine koji se nedolično ponašaju prilikom posete inostranstvu.

Uvoz svinjske sperme
Kina je najveći konzument svinjetine na svetu, a rast cena svinjskog mesa doprineo je ove godine inflaciji u toj zemlji. Kako bi se izborili sa tim, Kinezi su potpisali ugovor vredan 73 miliona dolara sa Velikom Britanijom o uvozu svinjske sperme.

Izvor: Haber.ba
Foto: archive.hpcwire.com

Pogledajte još