Nemački neurohirurg: Šumaher bi mogao da ostane u komi nedeljama pa i mesecima

Mihael Šumaher je danas, 3. januara, navršio 45 godina. Jedan od najboljih vozača Formule 1 u istoriji, sedmerostruki prvak u tom sportu, leži prikovan za krevet u bolnici u Grenoblu gde je završio nakon teškog pada na skijanju u nedelju 31. decembra.

Šumaher je dva puta operisan, lekari su mu uklonili veliki deo lobanje kako bi smanjili pritisak na mozak. On je već peti dan u komi, bori se za život. Lekari kažu da mu je stanje stabilnije, ali i da su ovo kritični dani.

"Kod ovakvih povreda glave potrebne su dve do tri nedelje kako bi pacijent mogao da počne da se budi iz kome. Mogu da prođu dani, nedelje, ali i meseci dok se Šumaher ne probudi", rekao je nemački neurohirug, Uve Kehler.

Pred bolnicom u Grenoblu večeras su počeli da se okupljaju Šumaherovi navijači i svi koji žele da ga podrže. Na Mihaelov 45. rođendan iz kluba navijača poručili su da su hteli da naprave tiho i dostojanstveno okupljanje.

"Pacijenti s ovakvim povredama imaju 40 do 45 posto šanse"

Žan-Francoa Pajen, šef je bolnice u Grenoblu gde Šumaher leži u komi, kaže da pacijenti s ovako teškim povredama glave imaju 40 do 45 posto šanse da se oporave.

"To je samo statistika, a ja se statistikom ne bavim. Moj posao je da se brinem o pacijentima. Nastavljamo da se borimo"
, rekao je Pajen.

Izvor: 24 sata.hr
Foto: Beta- AP - Itsuo Inouy

Pogledajte još