Zbog ovoga se nikako nemojte nervirati u 2014. godini!

Kakva je bila 2013.? Teško je odgovoriti na to pitanje, ali ono što znamo je da su nas sigurno živcirale neke stvari, svakodnevne pojave ili pak događaji zbog kojih smo "šizili". Verovatno će se neke od njih, u istom ili pak nešto drugačijem scenariju ponavljati, ali poučeni iskustvom ne bi im trebalo davati previše prostora da nas izbace iz takta. Evo koje su to "sitnice" zbog kojih u 2014. godini ne bismo smeli biti pod stresom, a koje je objavio Huffington Post.

Hrpa nepročitanih e- mailova
Jedan...deset..147 nepročitanih e-mailova u inboksu kvarili su vam vikende? Jedva ste dočekali odmor nakon naporne radne nedelje i onda vas za vikend "iznenade" nepročitani mailovi, neki od poslodavca ili klijenata. Ne možete se odupreti stresu pa imate poriv odmah pogledati o čemu se radi umesto da uživate i odmarate u zasluženom odmoru? Nećete biti bolji radnik zato što i tokom vikenda ne možete bez mejlova. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Kaliforniji, Irvine, pokazalo je da odmor od e-maila može smanjiti stres, ali i učiniti vas produktivnijim radnikom. Napravite odmor od e-maila i nemojte se zbog toga živcirati.

Vaša vaga je pokazala dva kilograma više

Uvek razmatramo naš fizički izgled i živciramo se zbog uočenih nedostataka. Najviše nas može iznervirati koji kilogram viška. Ali ostavite taj stres iza sebe. Dobili ste koji kilogram, odlučili ste se rešiti viška i nema razloga za stres. Nekome će ići lakše, nekome teže, a možda vam baš dobro stoje ti okrugli obraščići. Imajte na umu da vaša težina može varirati svaki dan zbog nekoliko faktora i jedan veliki ili kalorični obrok neće jako uticati na vas. Možda je ova godina vreme da se rešite svoje nesigurnosti i stresa.

Ostavili ste mobilni kod kuće
Niste jedini koji je na pola puta prema poslu shvatio da je u žurbi ostavio svoj mobilni na stolu ili na punjaču. I odmah ste pod stresom. Osećate se odsečeno i nastaje stanje panike. Što ako me zovne neko bitan? Šta ću propustiti? Ne brinite, jedan dan bez vašeg pametnog telefona neće uzrokovati nikakve štete ogromnih razmera, a može biti vrlo pozitivna situacija jer će neko vreme bez mobilnog imati pozitivan učinak na vaš san, produktivnost pa čak i prehrambene navike. Istraživanje provedeno 2012. godine otkrilo je da čak 73 posto Amerikanaca doživljava određenu vrstu panike ako se nađu u situaciji da neko vreme nemaju svoj pametni telefon uz sebe. Nemojte i vi dopustiti da vas takve situacije opterećuju u 2014. godini.

Vaši prijatelji odrekli su se neke kalorične hrane, a vi ne
Naručite i jedite ono što vam se jede s jelovnika. Ako osoba koja vam se pridružila u jelu bira vegetarijansko jelo, ili ono bez ugljikohidrata, ne znači da vi morate biti pod stresom jer ne želite pratiti njihov izbor u ishrani. Svi imamo različite navike u ishrani i potrebe, prilagodite ih sebi, a ne drugima. Ono što neko drugi konzumira ne mora biti dobro za vas pa nema smisla biti pod stresom radi toga, zar ne? Menjajte svoje navike u skladu s vašim potrebama.

Radite "od kuće"
Baš danas morate završiti neki važni projekat i morate posao nastaviti i kod kuće, a vama se najavio dečko koji samo danas može doći popraviti slavinu koja neprestano curi ili računar koji otežano radi? Nemojte dozvoliti da se počnete znojiti od muke zbog nastale situacije. Samo dobro organizujte vreme i odvojite poslovni od privatnog života. Ako imate fleksibilno radno vreme i radite "od kuće" to može smanjiti stres koji biste možda osećali u kancelariji i učiniti vas srećnijim i produktivnijim radnikom.

Ne volite vežbati na popularnim spravama

Slušate sve okolo kako se hvale da su kupili novu spravu za vežbanje, baš onu koja se sad svuda reklamira kao jedna od revolucionarnih koja će napraviti čudo za vaše telo. Vi nemate novaca za nju ili jednostavno ne volite vežbati na takav način? Zašto se onda živcirate oko toga? Izađite u park, prošetajte, idite na ples i nađite novi način vežbanja koji vama odgovara. Igrice "ispod pokrivača" takođe mogu sagoreti dosta kalorija. U ovoj godini odlučite ostaviti nepotreban stres u 2013. godini i budite srećniji.

Brinete zbog godišnjeg odmora

Godišnji odmor uzima se razlogom - da se odmorite od posla i opustite. Zato nemojte organizaciju oko godišnjeg doživljavati kao svojevrstan stres. Istraživanja su pokazala da planiranje nekog putovanja, makar i kraćeg, može povoljno delovati na naše raspoloženje i do osam nedelja pre samog odmora. Uživajte u planiranju i odlučite se za odmor kakav želite.

Nije sve savršeno

Jedna ste od onih osoba koje sve moraju napraviti baš savršeno? Odlična karakteristika, ali znate da ne može baš sve i uvek ispasti savršeno. Nekad na sam rezultat utiču i neki drugi faktori na koje vi ne možete uticati. I opet ste pod stresom. Ostavite takva osećanja iza sebe i u ovoj godini pomirite se s tim da postoje stvari na koje ne možete uticati, ma koliko se trudili.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još