Užice: Drastične količine cijanobakterija nakon "čišćenja" vode

Juče ujutro u „Batut“ iz Užica su otpremljena dva uzorka vode, a jutros su ovoj ustanovi dostavljeni rezultati analize. Prema njima, u litru vode, prečišćene, dezinfikovane i oplemenjene hlor dioksidom je 22.000 ćelija bakterija. Poređenja radi, u uzorku od 20. decembra, u litru vode bilo je „svega“ 1.000 ćelija cijanobakterija.

- Ovo se može smatrati nagomilavanjem cijanobakterija u vodovodnoj mreži, trebaće dosta vremena da bi se mreža isprala, - objasnila je dr Biljana Mijović, direktorica ZZJZ.

„Batut“ je ispitao i uzorak direktno iz fabrike vode. Analize su ovde pokazale da je u litru prisutno 7.700 ćelija cijanobakterija, a u uzorku od pre 15 dana bilo ih je 10.000.

- Bez sanacije i dezinfekcije jezera Vrutci nećemo doći do krajnjeg cilja, a to je voda bezbedna za građane, - rekla je dr Mijović.

Odgovora na pitanje kada će Užičani moći da piju vodu sa svojih slavina i dalje nema, makar ni okvirnog datuma kada bi se to moglo dogoditi. Preporuka o nekorišćenju vode za piće i kuvanje i dalje je na snazi, a na sve to jutros je saopšteno da se riba se jezera Vrutci ne sme koristiti u ljudskoj ishrani.

ZZJZ i dalje, pozivajući se na standarde Svetske zdravstvene organizacije, tvrdi da se voda zaražena cijanobakterijama može koristiti za ličnu higijenu.

- Moguće je da se javi svrabež na koži, ali kratkotrajan, koji ne ostavlja posledice, - rekla je direktorica ZZJZ.

Za razliku od prethodnog ispitivanja vode, čiji su rezultati saopšteni tek sedam dana od uzorkovanja, voda čiji su rezultati predstavljeni danas uzeta je u četvrtak u 18 sati, dakle posle dan i po. Ovo je u ZZJZ objašnjeno činjenicom „da su ovoga puta analizirana samo dva uzorka, a 20. decembra mnogo više“, te je trebalo mnogo manje vremena.

Foto: Vodovod Užice

Izvor
: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.