Brazil ponovo šampion!

Odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je u finalu Svetske Lige od selekcije Brazila sa 3:2 (22:25, 25:23, 25:22, 23:25, 15:12). U XX finalu Brazil je osvojio osmo odličje, dok je naš tim po četvrti put propustio šansu da se okiti zlatom. Kariokama je pripala novčana nagrada od 1 000 000 dolara, a Srbiji upola manji iznos. 

Utakmica je igrana 2.5 sata, pred prepunim tribinama, a na ovom meču je postavljen i novi rekord Arene po posećenosti, pošto je meč pratilo 22 680. Predhodni rekord postavljen je na košarkaškoj utakmici Partizan – Panatinaikos, kada je na tribinama bilo 22 567 posetilaca.

Utakmica je kroz svih pet setova bila napeta i neizvesna, a oba tima su se sve vreme smenjivala u vođstvu. Početak je pripao našem timu, ali Brazilci su tokom drugog i trećeg seta uspeli da odole paklenoj atmosferi i stignu do prednosti od 2:1. Zahvaljujući sjajnoj podršci, izabranici selektora Kolakovića osvajaju četvrti set i stižu do taj-brejka. Žal za propuštenom prilikom u našem timu će sigurno trajati neko vreme, pošto smo u poseldnjem setu vodili sa 6:3, a prednost smo održavali sve do 10:8, kada Brazilci prave seriju od 4:0 i održavaju vođstvo do konačnih 15:12.

Najefikasniji igrač našeg tima bio je Ivan Miljković sa 28 poena, dok je Brazilac Neveš Leandro Visoto osvojio 29.

Titula najboljeg tehničara turnira, po prvi put u istoriji, pripala je Nikoli Grbuću, dok je Ivan Miljković drugi put za redom proglašen najboljim poenterom završnice takmičenja.

MVP takmičenja je Seržo Dutra Santos (Brazil), najbolji smečer i boker je Robelandi Simn (Kuba), najuspešnji server Vilfredo Leon (Kuba), a najbolji libero Aleksej Verbov (Rusija).

Nikola Grbić, uprkos timskom, ali i pojedinačnom priznanju koje je dobio, bio je pomalo razočaran nakon finala:
- Teško je bilo šta da kažem posle ovakvog meča, gde nije postojala razlika većaod 2-3 poena, ni u jednom setu. Podarili smo jedan dobar spektakl, pred 22 000 ljudi i drago mi je da su imali šta da vide. Brazilu četitam, jel su odlično igrali i borili se, a kontinuitet su održavali do samog kraja. Možda su imali pomalo i sreće, ali pri pobedama od 3:2 to je uobičajeno. Bilo je puno promena i za nas i za njih i zaista mi je žao što ni četvrti put nismo uspeli da trijumfujemo. Imali smo izuzetnu priliku, ali jednostavno nije nam se dalo.

Grbić je upravo zbog Final six-a u Areni i odložio opraštanje od profesionalne karijere, pa mu je iz tog razloga verovatno i teže što nacionalni tim ne napušta sa zlatom:
- Mislim da je igraču lakše kada osvoji bronzu, nego kada u finalu dobije srebro. Mi smo srebro osvojili još kada smo pobedili Kubu, a u ovoj poslednkoj utakmici smo izgubili zlato. Mislim da je jedna lopta odlučila i žao mi je što nije presudila u našu korist, dodao je Nikola Grbić.

(old_image)Treće mesto pripalo je Rusiji, koja je bila bolja od Kube sa maksimalnih 3:0 (25:13, 26:24, 25:16). Njima je pripala nagrada od 300 000 dolara. Na jubilarnom, XX, finalnom turniru Svetske Lige Argentina je osvojila 5. mesto, a SAD poslednje, šesto.

Selektor našeg tima, Igor Kolaković, bio je posebno razočaran što je meč izgubljen pred prepunom Arenom:
- Kada se ovakva utakmica izgubi teško je pričati o nekim uzrocima, a protivniku svakako čestitam na medalji. Žao mi je što u fenomenalom ambijentu nismo priredili veću radost i sebi, a i divnoj publici. Tokom prve polovine petog seta je ličilo da možemo do pobede, ali onda je Brazil pokazao koliko je velika ekipa i sa koliko kvaliteta su odbranili teške lopte. Teško je sada naći reči, ali nadam se da će nam sa neke druge vremenske distance biti lakše da procenimo koliki je bio uspeh igrati i finale sa ovako velikim protivnikom.

O planovima za dalje Kolaković dodaje:
- Ova utakmica se mora što pre zaboraviti. Treba da se okrenemo narednim bitkama, jel u životu se iz poraza uvek najviše nauči. Jedino što nam ostaje je da još bolje i kvalitetnije radimo u narednom periodu.

Pobedom protiv Srbije Brazil je izjednačio rekord Italijana u Svetskoj Ligi, sa osam osvojenih zlata. Selektor karioka, Bernardo Rezende, nje krio zadovoljstvo:
- Jako dobro znam kako je Srbiji sada teško, jel smo se i mi prošle godine loše prikazali pred našom publikom. Igrali smo dobro, imamo mlad tim i puno talentovanih igrača. Igrači su pokazali da imaju srce, ali moram da kažem i da je bilo puno grešaka.

Kapiten Brazila, Žilbert Godola Filja Žiba, saglasio se sa trenerom da je ovo veliki uspeh za mlad tim:
- Nije bilo lako u hali koja je bila ispunjena do posolednjg mesta. Naš tim je mlad i nema dovoljno iskustva, pa je zato ova pobeda i titula jako važna. Cilj za budućnost je da podignemo nivo igre, ali i da ostanemo u svetskom vrhu.

U dolazećem periodu tim Srbije od 14. do 16. avgusta očekuje 3. kolo kvalifikacija za SP 2010. Ti mečevi će se igrati u Kragujevcu. Reprezentativna takmičarska godina se završava evropskim prvenstvom, koje se od 3. do 13. septembra igra u Turskoj.

Katarina Stojković 
26.07.2009.

Pogledajte još