Srbija će morati da uvozi i doktore?

0

Zbog toga što mnogi odlaze iz zemlje, ali i zbog Zakona o budžetskom sistemu koji zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru, Srbija neće imati dovoljno lekara.

Direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Tatjana Radosavljević tvrdi da postoji opasnost da Srbija za koju godinu neće imati dovoljno lekara, zbog toga što mnogi odlaze u inostranstvo, ali i zbog Zakona o budžetskom sistemu koji zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru u naredne dve godine.

U pojedinim zdravstvenim ustanovama i ranije se osećao nedostatak određenih specijalnosti, a s druge strane, mladi lekari su i prethodnih godina odlazili u inostranstvo, jer im se u Srbiji ne pruža šansa za zapošljavanje. Samo tokom ove godine 850 lekara je pokušalo da pronađe posao u inostranstvu. Osim mladih odlaze i specijalisti s dužim stažom pre svega zbog boljih uslova rada i veće zarade.

Već duže predstavnici Beogradskog univerziteta upozoravaju da je odlazak mladih stručnjaka u inostranstvo nemerljiv gubitak i da za školovanje lekara država godišnje izdvaja minimum oko 3.000 evra.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) trenutno je više od 2.300 lekara opšte medicine i doktora medicine i više od 60 lekara specijalista različitih specijalnosti. Samo u prvoj polovini ove godine šest lekara je preko NSZ našlo posao u inostranstvu i to četiri lekara specijalista su otišla u Nemačku i dva u Libiju. Osim preko NSZ mnogi u inostranstvo na rad odlaze i preko privatnih agencija za zapošljavanje, ali ima i onih koji posao nalaze preko prijatelja, rođaka, poznanika.

Iz Lekarske komore Srbije (LKS) apeluju da se nešto hitno preduzme, jer će Srbija uskoro imati ozbiljan problem sa nedostatkom kadrova. U ovom momentu 60 odsto lekara specijalista stariji su od 55 godina i oni će za sedam do deset godina otići u penziju.

Direktorka Lekarske komore navodi da već postoji manjak patologa, anesteziologa, radiologa, a biće deficitarni i pedijatri i kardiohirurzi. Ona kaže da će Zakon o budžetskom sistemu, kojim se zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru u naredne dve godine, još pospešiti odlazak lekara u inostranstvo.

“Od početka godine izdali smo više od 850 sertifikata dobre prakse lekarima, što im je neophodno za zapošljavanje van granica Srbije. Ovaj zakon će definitivno pospešiti odlazak lekara u inostranstvo”, naglasila je Radosavljević.

Lekarska komora Srbje se, kako kaže, od početka protivila primeni Zakona o budžetskom sistemu na zdravstvo, ali i uvođenju solidarnog poreza na plate lekara.

“Neizuzimanje zdravstva iz tog zakona, kao delatnosti od posebnog društvenog značaja, u krajnjem ishodu loše će uticati na građane Srbije”, naglasila je Radosavljević.

Direktorka KLS je naglasila da se problem mora sagledati u celini i sistemski rešavati, a jedan od načina je da se ukine obaveza da lekar mora da radi dve godine pre početka specijalizacije, ali predlaže i da se razmisli o ponovnom uvođenju volonterskih specijalizacija.

“Potrebno je uključiti i privatnu praksu u sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, jer će se na taj način ohrabriti mladi lekari da otvaraju svoje ordinacije opšte medicine i da odatle odlaze na specijalizaciju”, rekla je Radosavljević.

Ona je ukazala i da Srbija ulaskom u Evropsku uniju može očekivati još veći odliv lekara i podseća da su se sa tim problemom suočile mnoge zemlje.

Ulaskom u EU Poljska je, kako kaže, za manje od šest meseca ostala bez 3.000 lekara koji su otišli u druge zemlje EU da rade, a isti problem, kaže, ima i najmlađa članica EU Hrvatska.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije da su u ministarstvu svesni problema i da je samo tokom prošle godine odobreno 1.700 specijalizacija, a da će se sa tom praksom nastaviti i dalje. Ona je naglasila da za deficitarne specijalizacije neće biti uslov dve godine radnog staža, kako bismo što pre dobili obučeni kadar.

Zakon o budžetskom sistemu, pojasnila je ministarka zdravlja, odnosi se i na lekare, ali to ne znači da neće biti zapošljavanja u naredne dve godine.

“Trenutno u zdravstvenim ustanovama 25 odsto zaposlenih su nemedicinski kadar i njihovim odlaskom u penziju ili na druga radna mesta, zapošljavaće se lekari i medicinske sestre”, zaključila je đukić Dejanović.

Izvor: B92
Foto: Morguefile

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.