Studentima se uvodi novi predmet: Fizičko?

Nacionalni prosvetni savet, podržao je ideju koja za cilj ima, pre svega, poboljšanje zdravstvene slike mladih u Srbiji, koja je trenutno na nezavidnom nivou.

Fizičko vaspitanje moglo bi na velika vrata da se vrati na fakultete, sa starim pravilima koja su očuvala zdravlje čitavih generacija, tvrdi profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Dušan Mitić.

"Svako ko je bio na Beogradskom univerzitetu morao je da nauči da pliva, ko nije znao da pliva išao je na obuku plivanja a ko je znao birao je druge modalitete, različite programe fitnesa, sportske igre ili različite aktivnosti u prirodi", kaže profesor Mitić.

Ideju komisije profesora Mitića usvojio je Nacionalni prosvetni savet, a dopala se i samim studentima.

Gotovo 75% stanovnika Srbije nedovoljno je fizički aktivno, a 18% je gojazno, navodi se kao jedan od ključnih argumenata za hitno poboljšanje nastave fizičkog u svim obrazovnim ustanovama, kao i za njen povratak na fakultete.

Za ovaj problem najviše je kriva nezainteresovanost za fizičke aktivnosti ali i očigledan oblik letargije koji sa sobom nose nove tehnologije, pre svega kompjuteri. To je otišlo dotle da čak i rukovodstvo Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu priznaje da studenti previše vremena provode za mašinama umesto da se bave bilo kojim oblikom rekreacije.

Ipak, dekan ETF-a Branko Kovačević objašnjava da se na fizičko vaspitanje kao obavezan predmet niko ne bi bunio, jer sportska nastava odavno postoji kao neformalna fakultetska aktivnost.

"To rade i drugi fakulteti, i FON, svi imaju neka sredstva pa ulože, ja mislim da je to važna aktivnost studenata generalno, prosto to treba možda i vratiti na nekom višem nivou čak da bude i nešto obavezno, ovo je bilo neobavezno i studenti su po svojoj volji išli", kaže Kovačević.

Bilo je očekivano da će jedan vaterpolista kao što je ministar sporta i omladine Vanja Udovičić podržati ovu ideju. Sada je najvažnije pronaći evenutalni model nastave i obezbediti pozitivan stav univerziteta.

Izvor: B92

Pogledajte još