Blater savetuje Obamu

NJUJORK, 27. jula 2009. (Beta) - Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater izneće na današnjem sastanku s američkim predsednikom Barakom Obamom u Vašingtonu svoje predloge za popularizaciju fudbala u SAD.

Glavni problem fudbala u SAD, kako je ocenio Blater u intervjuu agenciji Asošijeted pres, jeste taj što fudbalska sezona u toj zemlji nije prilagođena međunarodnim terminima.

"Želimo da SAD imaju jaku ligu, ali problem je što ona ne može da privuče velike igrače sa evropskog tržišta. Amerikanci moraju da razmotre mogućnost da promene kalendar i ne igraju od proleća do jeseni, već obrnuto, kao i svi ostali na svetu", rekao je Blater.

Predsednik Fife je primetio i da u MLS ligi SAD ne igraju najbolji američki fudbaleri. Reprezentaciju SAD, koja je sinoć izgubila od Meksika sa 0:5 u finalu Zlatnog kupa, činilo je čak 18 igrača iz evropskih timova i samo pet iz MLS lige.

"To nije samo problem SAD, već i Brazila i Argentine. Američkom fudbalu bi mnogo pomoglo kada bi heroji i zvezde ostajale da tu i igraju. Kako drugačije da se mladi identifikuju sa ovim sportom?", zapitao se Blater, koji će Obamu pozvati i da mu sledeće godine bude gost na Mundijalu u Južnoj Africi.

Pogledajte još