Pola plate za božićnu trpezu i poklone

Za svečanu trpezu i poklone za članove porodice prosečna četvoročlana familija moraće da izdvoji gotovo polovinu plate.

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika po starom kalendaru podrazumeva post na Badnji dan i obilje slanih jela, poslastica i pića koji bi trebalo da se nađu na stolu za Božić, jer simbolišu bogatstvo tokom cele godine.

Zato građani Srbije uoči i za vreme Božića zaboravljaju i na ekonomsku krizu i na niske plate. Kako se ne bi odrekli običaja, većina će ispisati nekoliko čekova na maksimalan period otplate, na godinu dana, dok će pojedini posezati i za pozajmicama.

"Na trpezi za Badnje veče mora da bude prebranac, riblja čorba i pečena ribu, a za desert suvo voće, med, orasi i sitni posni kolače, dok se božićni ručak sastoji od tradicionalnog pečenja, sarme, supe, predjela, priloga, pića, torti i kolača. Ispisali smo tri čeka, pa neka nam je bog u pomoći kada nam za desetak meseci stignu na naplatu"
, kaže za Beograđanin Milovan Ristić (55).

Prase i jagnje od oko 15 kilograma koštaju od 4.200 do 5.200, za uslugu pečenja cena se uvećava za oko 1.000 dinara.

"Nekada se znalo - nema Božića bez praseta i jagnjeta na ražnju. Danas je drugačije. Ljudi sve manje kupuju cele prasiće, a sve češće traže polutke ili meso na kilogram",
objašnjava za “Blic“ Nikola Maksić, vlasnik pečenjare u Beogradu.

Promet krajem decembra i početkom januara u trgovinskim lancima za petinu je veći nego prethodnih meseci, a za petnaestak odsto je povećan i broj kupaca.

"U korpama potrošača ovih dana nalazi se više mesa nego inače, ali i više suvomesnatih proizvoda, voća i povrća, raznih vrsta sireva, skočila je i prodaja kozmetičkih poklon paketa",
kažu u jednom trgovinskom lancu.

Ekonomisti upozoravaju da je mnogo građana za novogodišnju i božićnu trpezu ispraznilo kućni budžet. Trošenje preko mere i život u minusu, kažu, naročito će se osetiti u februaru, kad će i potražnja za robom naglo pasti, jer - što je bogatija trpeza u januaru, to je februar siromašniji.

Izvor: Blic

Pogledajte još