Ovi bezazleni simptomi mogu da budu znak opasnih bolesti

Ako pijete dovoljno tečnosti i ne znojite se previše, nagla žeđ koju osećate možda upozorava na opaku bolest. Pogledajte na šta sve morate da obratite pažnju.

Neutoljiva žeđ
Šta bi to moglo da znači? Ako se niste dobro preznojili tokom vrelog letnjeg dana, žeđ može da bude znak dijabetesa tipa 2. Ova vrsta žeđi je rezultat gubitka vode kada nivo glukoze postane dovoljno visok da se mora izlučivati u mokraći.
Kada da posetite lekara? Česta glad, gubitak telesne težine i dehidratacija, uz često mokrenje, znak su da ne odlažete posetu lekaru.

Iznenadna anksioznost
Šta bi to moglo da znači? U 20-ima nije neki problem, ali bi u kasnijim godinama moglo da bude i simptom srčanog udara. Dok su bol u grudima, otežano disanje i mučnina klasični simptomi srčanog udara, kod žena to može biti i teskoba – možda zbog hormonalnih i drugih bioloških razlika.
Kad da posetite lekara? Ako imate faktore rizika za bolesti srca i osećate teskobu bez razloga, posavetujte se sa lekarom.

Crvenilo lica
Šta bi to moglo da znači? Još uvek možete da pocrvenite ako su sve oči uprte u vas, ali možda je u pitanju rozacea, upozoravaju dermatolozi. Ovo oštećenje krvnih sudova, najčešće u sredini lica, uglavnom nije opasno. Ako jedete veoma začinjenu hranu i pijete alkohol i kafu, to može da pogorša stanje. Ali, rozacea koju prati prekomerno znojenje, ubrzan rad srca ili visok krvni pritisak može da ukazuje na hormonalne probleme.
Kada da posetite lekara? Što pre to bolje. Dermatolog može da objasni šta pogoršava problem i da vam prepiše kreme i laserski tretman.

Neobjašnjiva tuga
Šta bi to moglo da znači? Nizak nivo progesterona utiče na loše raspoloženje kod žena starijih od 40 godina. Kako jajnici stare i proizvodnja progesterona se smanjuje, estrogen počinje da dominira. Krivac može da bude i visok ili nizak nivo hormona štitne žlezde.
Kada da posetite lekara? Ako simptomi uključuju razdražljivost, promenu raspoloženja, PMS, anksioznost i isprekidan san. Vitamin C i manji unos kofeina mogu da pomognu kod manjka progesterona. Trebalo bi češće da se opuštate.

Bolovi u stomaku
Šta bi to moglo da znači? To može da varira od benignih stanja, kao što je netolerancija na laktozu, do ozbiljnijih, što uključuje i rak pankreasa, peptički ulkus ili upalne bolesti creva.
Kada da posetite lekara? Bol definitivno ne bi trebalo da ignorišete. Posebno ako je uporan i sve jači, ako se zbog njega budite noću i praćen je groznicom, dolazi sa povraćanjem, ako sprečava adekvatan unos hrane i vode, ili je prati crna ili krvava stolica.

Vrtoglavica ili trnjenje ruke
Šta bi to moglo da znači? Duga vožnja biciklom može da namuči lakatni živac, što uzrokuje slabost mišića i bol. Možda imate i sindrom karpalnog tunela.
Kada da posetite lekara? Ako vam ruke trnu ili imate vrtoglavicu dok ležite ili tokom rutinskih aktivnosti (osim sporta ili vežbe). Lečenje može da uključuje antiinflamatorne lekove, steroidne injekcije ili vežbe. U teškim slučajevima lekar može da preporuči operaciju.

Česte frakture
Šta bi to moglo da znači? Osteoporoza koja slabi kosti i čini ih osetljivim. Stresne frakture obično se javljaju u nogama i potkolenici kod repetitivnih intenzivnih sportova (kao što su trčanje ili skakanje) ili aerobika.
Kada da posetite lekara? Ako su povrede česte. Proverite gustinu kostiju. Ovo je posebno važno ako imate faktore rizika za razvoj osteoporoze.

Vrtoglavica
Šta bi to moglo da znači? Osećaj može da bude posledica niskog nivoa šećera u krvi ili poremećaja srčanog ritma, a to može da bude opasno po život.
Kada da posetite lekara? Ako imate učestale ili uporne vrtoglavice. Lekar može da proveri ritam srca tokom uobičajenih aktivnosti.

Bolovi u potkolenici
Šta bi to moglo da znači? Može da ukazuje na duboku vensku trombozu, krvni ugrušak, koji odaje oteklina i crvenilo. Takav ugrušak može da postane embolus, koji može da stigne u pluća i da stvori blokadu ili plućnu emboliju. Uzročnici mogu da budu i kontraceptivne tablete, dugo sedenje ili duga vožnja automobilom.
Kada da posetite lekara? Ako ostajete bez daha, to može da bude znak plućne embolije i zahteva hitnu lekarsku pomoć.

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još