KRAJNJI ROK: "Večiti studenti" moraju da diplomiraju do septembra 2014.

Ukoliko do tada ne steknu diplomu, gube status studenta i moraju da upišu fakultet ispočetka, rekao je Tanjugu predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Andrijan Lemut.

Međutim, Studentski parlament i Studentska konferencija univerziteta Srbije pokrenuli su inicijativu da se studentima koji studiraju po starim programima ponovo produži rok za završetak studija, a taj su predlog uputili i Ministarstvu prosvete.

Procenat “večitih” studenata nije zanemarljiv. Prema nekim procenama, ima ih oko 10.000, mada se njihov broj smanjuje najčešće tako što pojedini i sami definitivno odustaju od fakultetske diplome ili se prebacuju na privatne fakultete.

Reč je o studentima koji su fakultet upisali pre 2005. godine, pri čemu većina njih radi od prvog dana studiranja, ali ima i onih kojima je “zapelo” na jednom ispitu, kod jednog profesora i ne mogu da polože ni nakon više pokušaja. “Stari” studenti nakon septembra mogu da nastave školovanje po Bolonji, ali to znači da praktično ponovo upisuju fakutlet.

U paksi, međutim, može da im se dozvoli da polažu razliku u odnosu na bolonjske programe, uz plaćanje svakog ispita, što znači da više ne mogu da se školuju o trošku države.

Fakulteti pojedinačnim merama mogu da pomognu studentima kojima su ostali ispit ili dva do završetka studija.

Izvor: Novi Magazin