Sirija: Džihadisti ubili 24 pobunjenika

Foto: Beta-AP

Još od petka besne borbe izmedju pobunjenika i snaga odanih Islamskoj državi u Iraku i Levantu (ISIL), ogranku Al-Kaide koji je ušao u Siriju usred oružane pobune protiv predsednika Bašara al-Asada krajem proleća prošle godine, preneo je AFP.

Nasilje izmedju te dve strane besni otkako su pobunjenici, zajedno sa radikalnim islamistima, napali kontrolne punktove i baze koje vodi ISIL, optužena za nedela prema drugim pobunjenicima, aktivistima i civilima u oblastima u kojima je aktivna.

ISIL nastoji i da, kako se tvrdi, preuzme kontrolu nad ključnim putevima i kontrolnim punktovima od pobunjenika, optužujći neke protivnike Asada da služe interesima režima.

ISIL je napao pobunjenike u jednom selu u severnoj provinciji Alepo (najmanje 10 ubijenih u subotu), zatim u Hreitanu (pet ubijenih u subotu), u Idlibu četiri i Haremu.

Borbe su se danas premestile u novu provinciju, u gradove Tabka i Raka na severnoj granici s Turskom.

U odvojenoj akciji, džihadistička grupa Front al-Nusra ubila je deset vladinih vojnika dok je ISIL aktivan i u Iraku gde je ove sedmice preuzeo kontrolu nad gradom Faludžom.

B92

Pogledajte još