Sportovi kojima poboljšavate svoje mentalno zdravlje

Pokušajte da praktikujete jednu od njih, bar dva puta nedeljno. Pozitivan rezultat sigurno neće izostati.

Džoging je odličan za kondiciju, ali i za koordinaciju pokreta. Pošto se obično trči na otvorenom možete izabrati različite terene i staze.

Plivanje u potpunosti opušta. Osećaćete stalnu stimulaciju vodom po koži, a svaki pokret će aktivirati neku grupu mišića.

Vožnja rolera gde je najbitnija ravnoteža i osećaj za ritam. Vožnja rolera poboljšava kinesteziju- primećivanje sitnih detalja.

Šetnja ili brzo hodanje poboljšavaju koordinaciju pokreta. Zbog toga što se obično upražnjavaju na otvorenom sva čula su aktivna.

Vožnja bicikla je odličan sport za izdržljivost, kojim se vežba ravnoteža, ali i sposobnost koordinacije pokreta.

Aerobik ne samo da pojačava izdržljivost i držanje, već i pokretljivost, koordinaciju pokreta, osećaj za ritam i orijentaciju u prostoru.

Penjanje prilikom kojeg telo izvodi funkcije koje su nam urođene. Tada istovremeno radi više grupa mišića čineći tzv. “funkcionalni lanac”, koji upravlja mozgom pomoću neuromuskularne navigacije.

Ples: standardni, latino, hip hop, zumba ili salsa su odlični vežbe “za mozak”, fleksibilnost mišića, osećaj za ritam, brzinu i sposobnost reakcije.

Brzo hodanje na skijama je idealan sport izdržljivosti kojim se trenira celo telo. Hodanje po snegu je i pravi izazov za mozak, pošto morate i da se orjentišete u prostoru.

Izvor: B92

Pogledajte još