Facebook odgovorio na optužbe: Ne skupljamo neobjavljene poruke

0

Hiljade korisnika Facebooka organizovalo je intenet peticiju kao vid protesta zbog informacije Facebook možda čita i arhivira čak i neobjavljene poruke korisnika.

Foto: AP

Online peticija na društvenoj mreži Care 2, okupila je više od 27.000 ljudi koji su “digitalnim potpisima” tražili da Facebook prestane da “da progoni njihove neobjavljene misli”.

Oni su pri tom mislili na komentare i poruke koje su hteli da javno objave, a koje su na kraju obrisali i nikada nisu podelii sa bilo kim na mreži.

Facebook se tim povodom oglasio, negirajući da se bavi bilo kakvom sličnom vrstom aktivnosti:

“Facebook ne skuplja niti prati bilo kakav sadržaj koji nije objavljen”, saopštio je prestavnik za štampu kompanije.

Povod za ovakav protest zapravo bilo jedno interno istraživanje u okviru kompanije o tome koliko su korisnici skloni “autocenzuri”, i koliko spremljenih postova nikada ne izađe u javnost.

Tom prilikom je obuhvaćeno 3,9 miliona korisnika Facebooka u vremenu od 17 dana, a ustanovljeno da je preko 70% korisnika “cenzurisalo” samog sebe barem jednom.

Facebook se brani time da je istraživanje napravljeno tako da identifikuje trenutak kada korisnici nešto napišu i obrišu, a ne to ko je i šta u poruci napisao, dakle sadržaj poruka nije bio predmet istraživanja. Identitet korisnika, kako su saopštili Facebooku, nije bio otkrivan, tako da nijedna njihova aktivnost nije bila vezivana za njihov profil.

Međutim, korisnici nisu poverovali u ovo objašnjenje, jer misle da se o svakom korisniku pravi poseban profil i boje se da ga Facebook u nekom trenutku ne zloupotrebi.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.