Šest tajni vitamina D

On, zajedno s vitaminom A, E i K, spada u vitamine koji se tope u mastima.

Za razliku od onih koji se tope u vodi, kao što je vitamin C, velika količina D vitamina može da uzrokuje i određene tegobe u našem organizmu, pa s njegovim doziranjem kao dodatkom ishrani uvek bi trebalo da budemo pažljivi.

Dnevna doza koja je preporučena iznosi 200 do 400 IU, odnosno jedna do dve kapi, a svaka manja količina gotovo da nema nikakvog dejstva. Samo 10 odsto potreba za vitaminom D možemo da obezbedimo hranom. Odlični izvori su riblje ulje, punomasno mleko i žumance jajeta. Takođe, odličan izvor ovog vitamina je i zeleno povrće, a posebno kelj i brokoli.

Zanimljivo je da najveću količinu ovog neophodnog vitamina možemo da obezbedimo sunčanjem. Ako samo dva puta nedeljno izlažemo lice ili ruke sunčevim zracima, dobićemo čak 100 puta više ovog vitamina nego što možemo da unesemo putem hrane.

Verovatno svi ovaj vitamin povezujemo s kostima, odnosno prevencijom rahitisa kod dece i osteoporoze kod starijih. Međutim, najnovija istraživanja govore o potpuno novim zdravstvenim koristima vitamina D.

Snažan imunitet
Uloga vitamina D u imunitetu iznenadila je sve istraživače, a zovu ga čak i čudesni vitamin.
Naime, dokazano je da on, dok cirkuliše našim krvnim sudovima, šalje signale za uzbunu okolnim ćelijama, upozoravajući ih na prisutne bakterije ili viruse.

Smanjuje visok pritisak
Vitamin D ima veliku ulogu u regulisanju krvnog pritiska. S obzirom na to da krvni pritisak s godinama lagano raste, preventivna uloga vitamina D posebno se preporučuje ženama pred kraj reproduktivnog perioda, a pored toga ovaj vitamin će smanjiti i mogućnost nastanka osteoporoze.

Uvek mlad mozak
Istraživanjem je dokazano da vitamin D smanjuje propadanje moždanih funkcija kod starijih osoba.
Testiranjem inteligencije 3.000 ljudi dokazano je da su oni koji su više unosili ovaj vitamin imali znatno bolje rezultate.

Umanjuje bol
Otkriveno je da i sasvim mali nedostatak vitamina D u našem organizmu utiče na pojačanje intenziteta bola, tako da uzimanjem dovoljne količine ovog vitamina možemo smanjiti, a možda čak i sprečiti nastanak dugotrajnog bola.

Sprečava rak dojke
Nutricionisti su dokazali da povećano uzimanje vitamina D smanjuje rizik od nastanka raka dojke, a žene koje su već obolele od ove bolesti, ako tokom standardne terapije uzimaju veoma malo vitamina D, imaju slabu šansu za izlečenje.

Smanjuje rizik od tumora prostate i debelog creva
Lekari za ovaj vitamin kažu da čuva muško zdravlje. Naime, više studija je pokazalo da uzimanje preporučene dnevne doze vitamina D zajedno sa zdravom hranom i desetominutnim izlaganjem suncu može čak za 75 odsto da smanji rizik od tumora prostate i debelog creva.

Izvor: Nezavisne novine
Foto: Morguefile

Pogledajte još