Opasnosti zime: Manjak sunca vodi mentalnim poremećajima

Troje od deset ljudi zimi odlazi na posao pre nego što sunce izađe, a vraćaju se nakon što padne mrak. Ta situacija može izazvati ozbiljne probleme s mentalnim zdravljem upozorili su iz britanskog dobrotvornog Centra za istraživanje mentalnih bolesti.

Istraživanje je sprovedeno na 2000 Britanaca, a polovina njih je izrazila zabrinutost i što na poslu nemaju dnevnog svetla.

Dani bez sunca mogu izazvati letargiju i depresiju koje lako mogu rezultovati sezonskim afektivnim poremećajem, saopštili su iz centra.

Reč je o sezonskom poremećaju koji se obično javlja u jesen i zimi, a prolazi u proleće i leto. Oslikava ga manjak volje, energije, loše raspoloženje, manjak želje za druženjem s ljudima, iritabilnost, nemogućnost uživanja u stvarima koje inače zadovoljavaju, slabija želja za seksom i veći apetit.

“Procenjuje se da se svake godine izgubi oko milion radnih sati zbog bolovanja uzrokovanih sezonskim afektivnim poremećajem. Na to utiču i moderne kulture ručanja na poslu uz kompjuter, a rukovodstva kompanija bi trebalo da ozbiljno razmisle koliko prirodno svetlo utiče na dobro mentalno zdravlje i osiguraju zaposlenima pauze za ručak i dovoljno dnevnog svetla”, izjavila je dr Lora Davidson.

Izvor: B92

Pogledajte još