Preminuo filmski producent i oskarovac Sol Zaenc

0

Poznati američki filmski producent Sol Zaenc, koji je dobio Oskar za najbolji film za ostvarenja "Let iznad kukavičjeg gnezda", "Amadeus" i "Engleski pacijent", preminuo je u petak u San Francisku.

Zaenc (92) je preminuo od posledica Alchajmerove bolesti u svom domu u San Francisku, izjavio je njegov nećak Pol Zaenc za list “Los Anđeles Tajms”.

Zaenc je počeo karijeru kao muzički producent, prešao je na film i otvorio svoju nezavisnu produkcijsku kuću u Berkliju kod San Franciska, kako bi držao određenu distancu prema Holivudu.

Film “Let iznad kukavičjeg gnezda” iz 1975. godine u koprodukciji s glumcem Majklom Daglasom i Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, osvojio je pet Oskara, među kojima i za najbolju režiju koji je dobio Miloš Forman.

Zaenc i Forman su zajedno radili i na filmu “Amadeus” (1984) o životu kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta. Film je dobio osam Oskara, među kojima opet i za najbolji film i režiju.

U filmu “Engleski pacijent” iz 1996. godine, Zaenc je radio s rediteljem Entonijem Mingelom. I taj film je osvojio mnogo Oskara, ukupno devet, takođe i za najbolji film i najbolju režiju.

Zaenc je pored toga 1977. godine dobio Oskara za životno delo. On je bio producent i za serijal “Gospodari prstenova”, kao i za ostvarenje “Nepodnošljiva lakoća postojanja” reditelja Filipa Kaufmana s tada mladim glumcem Danijelom Dej Luisem. Taj film je osvojio dva Oskara.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.