Dačić: Ne bih bio protiv izbora da je Vučić za njih

Foto: Zoran Živković / Beta-MUP Srbije

SNS i SPS treba da sednu i analiziraju situaciju imajući karte i 'za' i 'protiv'", rekao je Dačić, navodeći da je sa prvim potpredsednikom vlade i liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome da "izbori nisu tema, da treba da govorimo o rezultatima i ciljevima koji nas čekaju i da izbori nisu državni prioritet".

"Znate, sigurno ne bih bio protiv izbora da je Vučić za njih"
, rekao je Dačić.

Na konstataciju da potpredsednici SNS izjavljuju da su za izbore i da na izbore poziva i Nikolić, Dačić je odgovorio:

"Da sam slušao ta mišljenja, ova Vlada nikad ne bi bila formirana. Mene interesuje šta misli Vučić, a on neka vidi sa njima. Mislim da je to utrkivanje u sticanju naklonosti prema Vučiću. Borba za pozicije na dvoru. Priznajem, toga ima i u mojoj partiji"
, rekao je on, navodeći da je osnovna postavka takve priče mesto premijera.

Upitan da li je bolje da u ovom trenutku nastavimo s reformama ili da idemo na izbore Dačić je rakao da su obe odluke legitimne, ali moramo što pre da odlučimo.

"Ne možemo da nastavimo posao ako svaki dan pričamo o izborima. Da li neko stvarno misli da ću ja u jeku predizborne kampanje ići u Brisel i pregovarati sa Tačijem" upitao je Dačić.

Da bi se išlo na izbore, prema njegovim rečima, morate da kažete zašto, šta je vlada loše radila, šta je bila kočnica.

Na pitanje novinara da li predlaže i raspisivanje predsedničkih izbora, Dačić je odgovorio:

"Da li se samo promenila volja na republičkom nivou? Ajde da postavimo to pitanje. Hoćete da mi kažete da je najpopularniji čovek sada na čelu Srbije? Čini se da neko ne shvata da ima onih koji misle da izbore mogu da održe kad god nekome to padne na pamet. Predsedniški izbori ne mogu da se održe dok Toma Nikolić ne podnese ostavku ili dok ne bude vreme za redovne izbore".

Na pitanje misli li da Vučić ima problem u svojoj stranci, jer mu kažu "naš rejting je skočio i mi to hoćemo da materijalizujemo", Dačić je rekao da je svestan toga i da je sve stvar procene.

"Znate, da (Boris) Tadić nije raspisao predsedničke izbore, sada možda Nikolić ne bi bio predsednik, SNS možda ne bi bila najpopularnija stranka"
, kazao je Dačić, navodeći da nije tražio da bude premijer, nego mu je to ponudio Nikolić "zato što je hteo da me izvede na čistac".

Dačić objašnjava kako mu je Nikolić rekao doslovce "Ako nećeš da prihvatiš mesto premijera, to znači da si ucenjen". Samo politička neznalica može da odbije mesto premijera".

Na navode novinara da sada Nikolić izjavljuje da je to bio iznuđen potez, Dačić je odgovorio: "Mislim da takve izjave nisu korektne. Ne doprinose političkoj stabilnosti".

Na pitanje kako je shvatio te Nikolićeve izjave, Dačić je odgovorio:

" Nemam šta da se slažem sa predsednikom ili ne. Svako obavlja svoj posao. Nikad se s njim nisam ni slagao, jer on nije bio član moje stranke. Nisam zadovoljan načinom na koji je okarakterisao rad Vlade. Rekao je da Srbija može da dobije bolju. To znači da postoje kritike na rad Vlade koje bi trebalo javno da iznese".

Dačić je rekao da nema zamerke na rad Nikolića.

"Ako želimo ozbiljan politički odnos, predsednik ne bi trebalo da se uključuje u političke kampanje. Naročito što se te primedbe koje iznosi ne odnose na ministre iz SPS"
rekao je Dačić.

Blic

Pogledajte još