Ko rano rani - rizikuje infekciju

LONDON - Za osobe koje rano odlaze na "radna mesta" buđenje s prvim petlovima možda znači uspešno započet dan ili veći učinak na poslu, ali stručnjaci tvrde da su one izložene većoj opasnosti od infekcija raznih vrsta. 

Pre nego što navijete budilnik da vas probudi u rano jutro, razmislite da li grozničavo spremanje uz tuširanje i ispijanje prve kafe "s nogu" zavređuje toliku grozničavost, jer su lekari otkrili da su ovakvi ranoranioci podložniji infekcijama od onih koji na posao kreću "natenane".

Istraživanja obavljena na sportistima, reakreativcima ali i bunovnim ljudima koji kreću na posao pokazala su da je količina kortizola, hormona stresa koji slabi imuni sistem organizma, znatno veća kod sportista koji treniraju rano ujutro, džogera i osoba koje žure na posao nego što ga ima popodne i uveče.

"Rezultati istraživanja su pokazali da je optimalno vreme za trening, zapravo doba dana koje uzrokuje najmanji efekat smanjivanja imuniteta, upravo veče", izjavio je dr Ligeri Dimitriju sa univerziteta Brunel u južnoj Engleskoj.

U studiji objavljenoj u Britanskom zborniku za sportsku medicinu, dr Dimitriju i njegove kolege ističu da su ispitivali učinke ranog jutarnjeg i večernjeg programa treninga na 14 istaknutih plivača.

Stručnjaci su merili nivo kortizola i IgA, markera imuološke aktivnosti u znoju i pljuvački, posle jutarnjeg i večernjeg treninga.

Nivo kortizola bio je viši ujutro pre i posle jutarnjih napora ali je nivo IgA sekreta bio niži - nenarušen treningom.

Ovaj podatak pokazuje da unutrašnji "časovnik u telu" svake osobe, ili takozvani "cirkadijski ritam" koji određuje trenutnu hormonsku situaciju, nema uticaja na imunološki sistem.

Zbog toga savetuju sportistima da izbegavaju rane jutarnje treninge, posebno posle povrede ili bolesti, ali i pre velikih takmičenja. 

(FoNet)
27. jul 2009.

Pogledajte još