Da li tableti mogu da zamene laptop PC uređaje?

Prema različitim istraživanjima, više od 90 odsto prodatih tableta ide u ruke vlasnika koji već poseduju notebook, a prema raspoloživim podacima ti tableti se koriste kao dodatak za PC, a ne kao zamena za isti. Glavna stavka u potiranju teze da bi tablet mogao da zameni laptop jeste veličina. Većina tableta koji se prodaju je veličine osam ili sedam inča, što ne ugrožava laptopove i notebookove, koji dolaze u većim dimanzijama. Takođe, statistike pokazuju da se tableti koriste više tokom večeri, dok se prenosivi PC uređaji više koriste tokom dana.

Iako je 2013. godina predstavljala kamen spoticanja za PC industriju (kako laptop tako i desktop PC), analitičari očekuju da će se stvari promeniti tokom 2014. Pretpostavka je da su na tržištu aktuelni PC uređaji koji su stari četiri ili više godina, te da je došlo vreme za njihovu zamenu. Radi se o cifri između 300 i 350 miliona PC uređaja. Očekuje se da će ovo "osvežavanje" tržišta novim laptopovima i notebook uređajima uticati na prodaju tableta tokom ove godine.

S druge strane, tokom poslednjih godinu dana je primećen novi trend, a to su hibridni uređaji. Radi se o tablet/PC hibridima, odnosno uređajima koji dolaze kao standardni laptop/notebook PC, ali se mogu koristiti i kao tableti jer imaju tastaturu koja se može skinuti, rotitajuće postolje, a o ekranu osetljivom na dodir ne treba ni govoriti.

Standardni korisnici, ali i poslovni korisnici i kompanije imaju potrebu za klasičnom PC mašinom, koja će zadovoljiti sve njihove potrebe na radnom mestu, uključujući softversku i hardversku podršku. Ali isto tako, ovi korisnici zahtevaju i uređaj koji im može ponuditi zabavni sadržaj u trenutcima opuštanja i razonode (multimedija, muzika, mini igre). Ovo sa sobom donosi i uređaje sa dva operativna sistema, tako da se očekuje da u budućnosti sve više viđamo Windows/Android hibride.

Proizvođači kao što su Microsoft, Intel, Lenovo i drugi trenutno pokušavaju da nametnu hibridne (2-u-1) uređaje kao standard, mada mnogi veruju da se ovaj trend neće održati i da neće privući pažnju masovnog broja korisnika. veruje se da će PC/tablet tržište u godinam koje dolaze konstantno menjati zahteve, te da će se korisnici prilagođavati svojim potrebama, a ne ponudi proizvođača, koja im se nameće.

B.J.

Pogledajte još