Delove za avione prave iz 3D štampača

Britanska multinacionalna kompanija BAE Sistems, koja se bavi proizvodima iz oblasti oružanih sistema, vazduhoplovstva i bezbednosti, objavila je vest o uspešno izvedenom letu vojnog aviona sa ugrađenim metalnim komponentama koje su odštampane 3D štampačem.

Probni let aviona Panavia Tornado izveden je tokom decembra, prenosi portal bug.hr, a reč je o višenamenskom borbenom avionu koji su zajedno proizveli Nemačka, Velika Britanija i Italija.

Metalni delovi odštampani 3D štampačem su, između ostalog, zaštitna maska za radio uređaj u kokpitu i metalni podupirači na otvoru ulaza vazduha.

U BAE Sistemsu ističu kako je prednost štampanja delova 3D štampačima to što njihova izrada nije vezana za određene fabrike i lokacije za proizvodnju.

Takođe, pomoću 3D štampača se delovi mogu proizvesti mnogo brže i efikasnije.

Moguće je vrlo brzo proizvesti nove zamenske delove na ratištima, kao i na nosačima aviona, pratećim brodovima, ili vojnim vazduhoplovnim bazama.

Neki od proizvedenih delova za probni avion koštali su manje od 120 evra, pa su i troškovi izrade jedna od prednosti štampanja delova 3D štampačina, a ukupna cena odštampanih delova nije navedena.

Izvor: b92
Foto: Ilustracija, sxc.hu

Pogledajte još