Pogledajte: Jezikom pokreće invalidska kolica

Osobe koje su nepokretne od vrata naniže vezane su za invalidska kolica, a jedan od najvećih problema paraplegičara jeste kako da kontrolišu njihovo kretanje.

"Novi uređaj je izuzetno lak za korišćenje i otvara nove mogućnosti za paraplegičare. Mali magnet prikačen je za jezik korisnika i svaki pokret menja magnetno polje oko njegove glave. Senzori postavljeni na držač koji se nosi na glavi registruju promene i prenose podatke na smartfon. Aplikacija na telefonu signal pretvara u komande za motor na invalidskim kolicima. Kako korisnik pravi minijaturne pokrete jezikom, invalidska kolica počinju da se kreću i menjaju pravac"
, objašnjava konstruktor ove sprave Mejsam Ghovanlo, vanredni profesor elektronskog inženjeringa na Institutu za tehnologiju Džordžije.

"Jezik ne samo da ima mogućnost da šalje signale mozgu, već je i vrlo pokretan. Zašto ne bismo onda koristili jezik da obavlja posao mozga"
, ističe konstruktor i dodaje da je njegov izum bolji izbor za paraplegičare od glasovnih komandi, jer su glasovi tih pacijenata često vrlo slabi.

Drugi sistemi za kontrolu elektronskih signala iz mozga još su u fazi razvoja, a i zahtevaju visok nivo koncentracije.

Ghovanlo kaže da su njegovi pacijenti uspeli da ovladaju pokretanjem invalidskih kolica jezikom za svega nekoliko sati. On i njegov tim sada smišljaju kako da primene ovaj način upravljanja na bilo šta.

"To bi mogla da budu vaša invalidska kolica, vaš kompjuter, televizor, sistem za rashlađivanje, šta god vam padne na pamet jer već imamo dovoljno tehnologije za to"
, istakao je on.

Tim iz Džordžije radi na postavljanju magnetnih senzora u proteze za zube što bi značilo da pacijenti ne bi morali da nose elektrode na glavi.

Profesor Ghovanlo kaže da bi ova naprava mogla da se nađe u prodaji u narednih nekoliko godina.

Izvor: 24sata
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.