Sa čim se sve žene bore na poslu?

Diskriminacija žena je i dalje prisutna u svim segmentima poslovanja, pokazalo je istraživanje grupe Project 28-40 koja se zalaže za ravnopravnost polova. Naime, strah od gubitka posla nakon što ostanu trudne osećaju mnoge žene, a preko polovine ih je doživelo neku vrstu zlostavljanja na poslu.

Istraživanje je sprovedeno na velikom uzorku od 25 hiljada zaposlenih žena od kojih je 52 odsto izjavilo da je barem jednom u životu bilo lično diskriminisano na radnom mestu.

Tek nešto manje od 20 odsto ispitanica veruje da nisu unapređene na poslu zbog toga što su žene, a svaka deseta je priznala i seksualno zlostavljanje.

Uz to, četvrtina je preopterećena poslom i često doživljava nepoštene kritike, a petina je nekoliko puta u karijeri bila isključena s važnih projekata zbog svog pola, dok je većina onih koje su i bile uključene u takve projete bila marginalizovana.

Zaključak istraživanja je da je diskriminacija žena na poslu itekako prisutna i dalje, a dobar deo problema opstaje zbog krize gospodarstva u kojoj muškarci smatraju da su samo oni dovoljno snažni da pronađu rešenja za izlaz iz takvog stanja.

Izvor: b92

Pogledajte još