Organizatori trke u Valensiji traže ukidanje kazne za Reno

VALENSIJA, 27. jula 2009. (Beta-AP) - Organizatori trke Formule jedan za Veliku nagradu Evrope u Valensiji zatražili su od vodećih ljudi tog takmičenja da ukinu suspenziju ekipi Renoa, kako bi vozač te ekipe Fernando Alonso mogao da se takmiči u rodnoj Španiji.

Ekipa Renoa suspendovana je sa trke u Valensiji, 23. avgusta, zbog greške mehaničara nakon koje je posle izlaska iz boksa, u krivini broj devet, otpao prednji desni točak sa bolida Fernanda Alonsa na nedeljnoj trci za Veliku nagradu Mađarske.

FIA je saopštila da je odluku donela pošto je preslušala snimke razgovora Alonsa sa inženjerima Renoa i pregledala video-zapis sa trke na Hungaroringu.

Španac je prošao bez povreda, ali je u 13 krugu morao da odustane od trke.

To je drugi incident u dva dana na Hungaroringu, pošto je u subotu u kvalifikacijama na stazi kod Budimpešte vozač Ferarija Felipe Masa doživeo težak udes.

Masu je u kacigu udario deo koji je otpao sa bolida Rubensa Barikela, pa je vozač Ferarija u punoj brzini udario u zaštitni zid.

Jedan od članova organizacionog komiteta trke za Veliku nagradu Evrope Horhe Aspar rekao je da su navijači u Valensiji nepravedno kažnjeni zbog greške mehaničara Renoa.

"Oni moraju da misle na navijače jer su mnogi od njih kupili ulaznice da bi gledali Fernanda Alonsa u Valensiji. Mislimo da gledaoci ne bi trebalo da ispaštaju", rekao je Aspar novinskoj agenciji Efe.

Prošle godine trci u Valensiji prisustvovalo je 70.000 gledalaca, a do danas je prodato oko 30.000 ulaznica za 11. trku u šampionatu Formule jedan.

Pogledajte još