Evo kako da ceo dan budete puni energije

7.00
Potrudite se svakog dana ustanete u isto vreme. Odmah razmaknite zavese ili podignite rolete. Pustite svetlo u svoj životni prostor. Na taj način pomažete telesnom satu da ostane usklađen s 24-satnim dnevnim ciklusom. Ako nakon buđenja ostanete u mraku, telesni sat će svakog dana početi da kasni za 12 minuta, utvrdili su naučnici.

7.15
Popijte čašu vode. U nju možete da saipate i nekoliko kapi limuna. Neka bude na sobnoj temperaturi. Ako hidrirate telo odmah nakon buđenja velika je šansa da ćete zalihe vode uspeti da održite i tokom dana i na taj način sprečite dehidraciju koja izaziva umor.

7.30
Doručkujte.
Dodajte u svoj doručak i zobene pahuljice čime ćete dobiti deset posto više energije, tvrde naučnici sa Univerziteta u Velsu. Isplati se i da doručkujete uvek u isto vreme.
Haotični obroci, kada telo ne zna kada može da očekuje sledeće punjenje gorivom, vodi prejedanju i umoru. Doručak bi trebalo da bude bogat belančevinama koje pomažu da održite konstantan nivo šećera pa ne rizikujte da doživite brz energetski nivo, nakon koga sledi isto tako brz pad.

10.00
Male doze kofeina svakih nekoliko sati
učiniće da budete budni, sremni i usredsređeni mnogo duže nego što bi to učinila jedna velika šoljica kafe.
Nutricionisti imaju jednostavno objašnjenje za to - kada brzo popijete veliku kafu, kofein u krvotoku brzo dostigne visok nivo, a to može da dovede do toga da budete nervozni i napeti. Ako uzimate male doze telo će biti u ravnoteži. Ova kafa bi trebalo da bude poslednja koju ćete popiti u toku dana jer tako smanjujete šanse da vam se uveče pokvari san.

11.00
Posegnite za mirisima
- jasmin, recimo, pojačava beta talase koji čine da budemo budni i spremniji. Ili udahnite miris esencije ljute nane - istraživanja su pokazala da taj miris pomaže sportistima da brže trče, a onima koji rade u kancelariji da brže rade na računaru.
Pomirišite nanu, bilo da je u pitanju esencijalno ulje, bombona, sjaj za usne ili krema za ruke. Korisni su i mirisi poput limuna, pomorandže i cimeta.

12.00
Pojedite nekoliko lešnika ili oraha
. Oni sadrže veliku količinu magnezijuma koji je bitan za energiju, ali i u sprečavanju glavobolja.

13.00
Jedite kao dete.
Što više pojedete to će vam teže biti da radite jer će telo morati više da se angažuje oko varenja hrane. Moglo bi i da vam se prispava. Sendvič od integralnog hleba, s piletinom ili ćuretinom, šargarepa ili gusta supa i jedna jabuka, odlične su kombinacije za obnovu energije.

14.00
Bacite pogled na nešto crveno.
Gledanje jarkih, vatrenih boja tera mišiće da brže i jače rade, dajući vam nalet energije kada vam je najviše potrebna, kaže studija sa Univerziteta u SAD-u. Dobre su i druge jarke boje poput narandžaste i žute.

14.45
Vreme je za užinu.
Dajte telu malo omega-3 masnih kiselina koje pomažu boljem funkcionisanju mozga, recimo jorgurt sa kašikom lanenih semenki ili orašaste plodove. Orasi su idealni. Ovo je dobro vreme i za zeleni čaj, koji doprinosi boljem radu metabolizma i daje vam energiju. Iako sadrži tein, nema ga toliko da vam otežao spavanje kao što bi mogla kafa.

15.00
Prošetajte
jer ćete tako dobiti više energije za ostatak dana. Dovoljno je, prema jednoj američkoj studiji, da prošetate 10 minuta da biste imali 18 posto više energije od kolega koje sede.

15.30
Hladan i kiseo ukus limuna
može da poveća energiju tako što aktivira živce u ustima, grlu i nosnoj šupljini i tako podstakne pojačanu aktivnost mozga.
Drugi način za povećanje energije je žvakanje žvake. Mišićna napetost koja dolazi usled žvakanja povećava broj otkucaja srca i spremnost pa tako stimuliše nervni sistem.

17.00
Uzmite slušalice.
Ako ste još na poslu ili se bavite kućnim poslovima, dajte mozgu malo muzike. Prema istraživanjima, to može da vam pomogne da budete produktivniji za 10 posto.

18.00
Budite detinjasti.
Skočite nekoliko puta na krevet ili zaplešite. To će da vas protrese i da podstakne lučenje endorfina, hormona sreće.

19.30
Vreme je za večeru
, koji uvek mora da bude barem dva sata pre spavanja. Izaberite lagana jela, belančevine, povrće i složene ugljenehidrate - recimo ribu, brokoli i integralni pirinač ili zelenu salatu, sir, paradajz i grilovanu piletinu sa integralnim hlebom.

21.30
Popijte biljni čaj.
Kamilica će vas smiriti, a nana je dobra za probavu.

22.00
Počnite da se otpuštate.
Topla kupka i prigušeno svetlo pripremaju telo za san, pa ćete se probuditi puni energije.

23.30
Ugasite svetlo.
Lepo sanjajte.

Izvor: Jutarnji list
Foto: Morguefile

Pogledajte još