Patrijarh služio bdenje u Hramu

"Praznik Božića i Badnje veče predstavljaju veliki dan za svakog od nas, za one koji su živeli, ali i za one koji će tek doći", poručio je patrijarh u hramu.

Patrijarh je prethodno, u prisustvu velikog broja građana među kojima je bio i član privremenog gradskog Veća Nebojša Čović, osveštao badnjak za koji je rekao da predstavlja simbol božanske ljubavi.

Patrijarh Irinej čestitao je okupljenim građanima badnje veće i Božić, rođenje Isusa Hrista, tradicionalnim pozdravom Hristos se rodi - vaistinu se rodi.

Patrijarh je podsetio da je običaj da se na Badnje veče badnjak unosi u kuće i poručio: "Neka nas svetlost badnjaka ispuni ljubavlju prema sebi, ali i prema drugima, prema bližnjima i prijateljima, ali i prema svakom čoveku bez obzira da li je on beo, crn ili žut."

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom.

Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

U ponoć će se služiti liturgija u crkvama.

Patrijarh Iriinej služiće sutra, 7. januara, ujutru liturgiju u Sabornoj crkvi.

Izvor: B92
Foto: Beta - Miloš Miškov

Pogledajte još