Pojačane mere bezbednosti u Sočiju

Foto: Beta-AP

Ulazak svih vozila u grad biće kontrolisan i proveravana i biće zabranjen pristup Sočiju onima koji nemaju specijalnu dozvolu za dolazak. Nove mere stupaju danas na snagu, mesec dana pre Olimpijade koja se održava od 7. do 23. februara.

Bezbednosne mere će biti na snazi čak do 23. marta, nedelju dana nakon što se završe Paraolimpijske igre (od 7. do 16. marta).

Oko 37.000 policajaca i pripadnika specijalnih jedinica vojske obezbeđivaće Igre, najveći međunarodni dogadjaj organizovan u Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Taj dogadjaj, koji neki zovu "Putinove igre", imaće specijalne goste, odnosno nekoliko zapadnih zvaničnika, kao što su predsednici Francuske i Nemačke Fransoa Oland i Joahim Gauk. Gauk neće biti na samom otvaranju Igara, što analitičari smatraju da je znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u Rusiji.

(old_image)
Foto: Ivan Sekretarev / AP


"Od 7. januara, sve jedinice zadužene za bezbednost učesnika i gostiju Olimpijskih igara biće spremne da intervenišu u svakom trenutku"
, rekao je juče ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov, ne navodeći tačan broj angažovanih ljudi.

Nagdledanje neće samo biti na tlu, već i na nebu uz pomoć satelita, a i na Crnom moru će plovidba od danas biti ograničena. Vojnici će imati protiv-vazdušni sistem Pancir-S, što je nova generacija raketa zemlja-vazduh.

SAD su najavile prošle nedelje da su spremne da pomognu Rusiji u održavanju visokog nivoa bezbednosti ZOI, ako to Moskva zatraži.


Beta

Pogledajte još