Rešena misterija: Zašto je stala najveće mašina na svetu?

Foto: Ted S. Warren / AP

Mašina nazvana "Berta" - dugačka 100 metara, visoka koliko petospratnica i s posadom od 20 ljudi, koja kopa dvospratni tunel za podzemnu deonicu autoputa i oblaže ga betonskim pločama - pet meseci je glatko napredovala 20 metara ispod površine tla i tek dostigla brzinu od 15 metara dnevno kada je 6. decembra naišla na nešto što nije uspela da savlada.

Mesec dana ekipe radnika su se danonoćno smenjivale da bi pripremile teren da neko zaviri ispred čela "krtice" i vidi šta ju je zaustavilo.

I prošlog vikenda, noću, najzad je snimljeno šta je "Predmet" koji je onesposobio "Bertu": to je komad debele čelične cevi dugačak 36 metara, prečnika 20 santimetara, koja se koristi za reni-bunare. Ta cev je 2002. godine, posle zemljotresa, zabijena u priobalje da bi se kroz nju mogao meriti nivo podzemne vode, bitan za procenu stabilnosti načetog vijadukta čija se sudbina sada konačno rešava.

Kada je "Berta" naišla na čelličnu cev, "sažvakala" je deo, ali se cev, donjim krajem čvrsto zabijena u zemlju, savila i zabila u šupljinu medju "Bertinim" "zubima". Ta poluga od skoro 40 metara je zaglavila podzemnog džina.

Da bruka bude veća, dva dana pre no što je stala, "Berta" je na površinu, bukvalno metar ipo uvis, kroz ulicu, izbila gornji deo te cevi, dugačak 16 metara, ali niko nije pretpostavio da je veći, nezgodniji deo, i dalje pod zemljom, te su terali mašinu napred iako se sve slabije kretala, sve dok dva dana kasnije nije sasvim prestala da radi. Koliku je to štetu izazvalo, tek će se videti.


Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.