Smotra mode

Ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru, koja ove godine proslavlja 1.200 godina postojanja, počela je “12 Next internacionalna smotra mode 2009”. Brojne zvanice pozdravila je Vesna Mandić, direktorka modne agencije Fabrika, a čast da otvori ovo veče pripala je najpoznatijoj kući Ungaro, koja je predstavila kolekciju za jesen-zimu 2009-2010.

Kolekcijom dominiraju jake boje (roze, plava, crvena) i ono što Ungaro predlaže - tufne, balon suknje i uske pantalone. Nakon revije Ungaro, prisutni su videli najnoviju kolekciju Marine Nikolić i kolekciju cipela i nakita kreatora Igora Todorovića. U nedelju druge večeri smotre mode svoju kolekciju predstavio je najpoznatiji libanski kreator Zuhair Murad.

Godine 1995. Zuhair je otvorio svoj prvi atelje u Bejrutu, a nedugo zatim stekao je zavidnu reputaciju na međunarodnoj modnoj sceni. Ono što je počelo kao puki hobi ubrzo se pretvorilo u carstvo jedinstvene sofisticiranosti i uvažene mode. Njegove raskošne kreacije, u senzacionalnim bojama i sačinjene od neverovatnih tkanina, podsećaju na egipatske princeze, grčke boginje i čistu raskoš, koju upotpunjuju smeli potezi koji modernizuju kolekcije taman koliko je to potrebno.

Njegove bogate linije obuhvataju visoku modu, prêt-à-porter, galanteriju i naočare. Planovi da se modne linije prošire su u toku, i obuhvataju kozmetiku, parfeme, kupaće kostime, donji veš, kao i nameštaj.

Iako je još uvek relativno nov na sceni, Zuhair Murad je već oblačio javne ličnosti poput Carrie Underwood, Ivane Trump, Kellie Pickler, Shakire, Christine Applegate, Vanesse Williams, Ane Ortiz i mnogih drugih. Nedavno je Miley Cyrus nosila njegovu kreaciju na ceremoniji dodele Oskara.

N.D.

Pogledajte još