Bolonja ne gine starim studentima?

"Svi ispiti koji mogu da im budu priznati biće im priznati", rekao je predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić.

On je objasnio da će oni do tog roka studirati pod uslovima pod kojima su upisali fakultete, a posle toga će morati da upišu isti fakultet ali po bolonjskom programu.

Jeremić je ponovio da takvi studenti ne gube pravo na studiranje, kako se stvorio utisak u javnosti, već da će imati priliku da isti fakultet upišu po bolonjskom sistemu, i biće im priznati svi ispiti i bodovi koji mogu da se priznaju.

"Treba dati još jednu šansu takvim studentima. Mislimo da je sitaucija dosta komplikovana i nema potrebe da se prebacuju na bolonjski sistem. Mislimo da im treba pružiti šansu da završe svoje fakultete, što je podržalo i dosta dekana i rektora", kaže Jeremić.

Napomenuo je da ti studenti ne smetaju ni društvu ni fakultetima, jer ne koriste studentske povlastice i plaćaju bodove i dodatno studiranje.

"Postoje studenti koji iz ličnih ili porodičnh razloga nisu uspeli da završe fakultet u predviđenom roku. U Beogradu je takvih oko 10. 000 a u Srbiji preko 20.000. Ali postoje i studenti koji su napustili fakulete, zaposlili se i nisu zainterseovani za završetak studija", objasnio je Jeremić.

Govoreći o šansama da se takvi studenti zaposle, Jeremić je rekao da je sada vreme da pokažu svoje kompetencije, veštine i iskustva. Istakao je da će svako ko ima kvalitet dobiti svoju šansu.

"Studenti, kao uostalom i svi nisu u dobroj materijalnoj sitaciji, ali nama je ambicija da srušimo stereotip da treba da studira i završi fakultet samo onaj ko je bogat. Na žalost za to ne postoji pomoć od države i društva", smatra Jeremić.

Predsednik SKONUS-a je istakao da postoje studenti koji su zbog cele sitacije malo potonuli.
"Mi želimo da i njih malo probudimo, kako bi svojim inovacijama i veštinama mogli da pokažu da društvo mora da računa na njih i da ostanu ovde", kaže Jermić.


B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.