Razotkrivena tajna: Zašto su mladog faraona Tutankamona sahranili s penisom u erekciji!

Egipatski faraon Tutankamon balzamovan je na neuobičajen način, a penis mu je mumificiran u erekciji pod uglom od 90 stepeni, otkrila su najnovija istraživanja američkog Univerziteta u Kairu.

Stručnjaci veruju kako je to učinjeno u nameri da se zaustavi verska revolucija koju je pokrenuo njegov otac i da je smisao takvog pozicioniranja penisa bio u tome da mladi faraon više liči na Ozirisa, boga podzemlja.

Veruje se da je Tutankamonov otac Akhenaten u to vreme, odnosno oko 1320. godine pre nove ere, pokušao da uvede revoluciju u religijska verovanja u Egiptu.

Tvrde da penis u erekciji asocira na njegovu moć obnavljanja, a crna tečnost doprinela je da boja Tutankamonove kože liči na Ozirisovu. Mladi faraon takođe je sahranjen bez srca, što podseća na legendu o bogu kojeg je raskomadao brat Set, a njegovo je srce sahranio.

Da Tutankamonu nedostaje srce otkriveno je 1922. godine, kad je otkrivena i grobnica. Britanski naučnici tvrdili su kako je sahranjen bez srca jer je stradao u nesreći i da ga je pregazila kočija, a srce mu je tada previše uništeno.

Tutankamonov otac hteo je celokupno verovanje da usmeri na boga Atona (sunčev disk), a čak je naredio i uništavanje kipova drugih bogova. Njegov sin je pokušao u Egipat da vrati tradicionalnu politeističku religiju.

Nagađalo se i kako je Tutankamonov penis ukraden, nakon što je otpao s njegovog tela kada je mumija otkrivena. Stručnjaci kažu da je to jedina mumija pronađena s penisom u erekciji, piše Daily Mail.

Izvor: Daily Mai/Jutarnji list
Foto: Wikipedia/Bjørn Christian Tørrissen

Pogledajte još