EU će osnažiti integraciju Zapadnog Balkana

BRISEL, 27. jula 2009. (Beta) - Evropska unija će najesen dati novi podstrek i specifično razmotriti proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana, izjavili su u ponedeljak u Briselu šef švedske diplomatije Karl Bilt i švedska ministarka za Evropu Sesilija Malstrem.

Bilt je na konferenciji za štampu po završetku zasedanja šefova diplomatija EU, istakao da je nedavno bio u tom regionu i izrazio nadu da će evropska dvadesetsedmorica "idućih meseci dati novi podstrek evropskoj integraciji Zapadnog Balkana".

"Ima prepreka koje treba prevazići, ali mi jasno vidimo nužnost, i mislim da praktično svi vide u Savetu ministara EU neophodnost da se da novi zamah uključivanju Zapadnog Balkana", naglasio je Bilt.

On je time odgovorio na pitanje novinara o tome da li je "odraz splašnjavanja volje unutar EU za nastavak procesa pridruživanja Zapadnog Balkana" Uniji, to što je Islandu današnjom odlukom Saveta ministara EU odmah pružena mogućnost brze kandidature za prijem u EU, dok na to zapadnobalkanske zemlje dugo čekaju.

Pogledajte još