Subotica:Otkrivena trihinela u mesu

Po nalogu inspekcije, zaraženo meso je odmah povučeno iz upotrebe i na taj način se u poslednjem trenutku izbeglo stavljanje neispravnog mesa na božićne trpeze i moguće obolevanje nekoliko osoba.

Prema rečima veterinara Marija Tikvickog analizom donetog uzorka svinjskog mesa utvrđeno je prisustvo larve Trichinella spiralis, koja je izolovana metodom kompresije i veštačke digestije.

Tog momenta obaveštena je Veterinarska inspekcija, koja je preduzela sve mere iz njihove nadležnosti, dok je uzorak mesa prosleđen u Veterinarski specijalistički institut u Subotici, gde je potvrđeno prisustvo trihinele.

“Ove sezone svinjokolja ovo je prvi slučaj. Igrom slučaja, na Badnji dan doneta su ukupno četiri uzorka mesa istog proizvođača, a samo je ovaj jedan bio pozitivan na prisustvo trihinele. Naravno, sva četiri uzorka su prosleđena u Veterinarski specijalistički institut, gde je potvrđeno da u ostala tri nije bilo prisutno trihinele”, rekao je Mario Tikvicki Tanjugu.

Prema informacijama sa kojima raspolaže ova veterinarska stanica, iako je bilo pripremano za Božićnu trpezu, zaraženo meso niko nije konzumirao.

Predsednik Veterinarske komore Srbije Grgo Tikvicki izjavio je da je trihineloza ozbiljno parazitarno oboljenje, zoonoza, koja se prenosi sa životinja na ljude, što izaziva ozbiljno oboljenje, a u pojedinim slučajevima i smrt onoga ko je konzumirao zaraženo meso.

Jedan slučaj prisustva trihinele u mesu domaće svinje zabeležen je i prošle godine, kada je zaraženo meso konzumiralo osam osoba, a pre toga trihinela nije zabeležena nekoliko godina u nazad.

Izvor: B92

Pogledajte još