O Zakonu o radu raspravlja se do 10. januara

Kako kažu u tom ministarstvu, javna rasprava će trajati do 10. januara, do kada će preko sajtova Ministarstva rada, E-uprave i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, moći da se komentarišu rešenja ponuđenog dokumenta.

Ministarstvo rada, rečeno je Beti, nije dogovorilo nikakve nove pregovore sa sindikatima o izmenama Zakona o radu, uz napomenu da je to ministarstvo uvelo dva reprezentativna sindikata u Radnu grupu za izmene Zakona o radu, koju su sindikati kasnije napustili.

Javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakon o radu započeta je 18. decembra prošle godine objavljivanjem tog nacrta na sajtu Ministarstva rada. Kasnije je to ministarastvo otkazalo tri planirana okrugla stola, nakon što su dva reprezentivna sindikata najavila da će sprečiti organizovanje tih skupova.

Ta dva sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) “Nezavosnosti”, izašli su iz Radne grupe za izradu izmena i dopuna Zakona o radu nezadovoljni ponuđenim rešenjima i odnosom socijalnih partnera i zapretili da će sprečiti da taj zakon bude usvojen.

U Ministarstvu privrede Srbije očekuju da će predlog izmena i dopuna Zakona o radu biti u skupštinskoj proceduri u januaru. U tom ministarstvu ističu da je usvajanje izmena tog zakona bitno za razvoj provrede i novo zapošljavanje.

“Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati 'Nezavisnost' pripremaju se za najavljene proteste i štrajkove, koje će organizvati ukoliko Vlada Srbije ne povuče Nacrt izmena Zakona o radu”
, rečeno je agenciji Beta u SSSS.

Ti sindikati se, kako kažu, drže odluke da će, u slučaju da Vlada Srbije do 20. januara ne povuče taj nacrt iz procedura, 23. januara organizovati štrajk upozorenja, a zatim i proteste širom Srbije.

Istovremeno se, kako se navodi na sajtu SSSS, dva reprezentativna sindikata pripremaju za organizovanje generalnog štrajka svih zaposlenih u Srbiji.

Dva reprezentativa sindikata su tada zatražila do Dačića da im, nakon povlačenja Nacrta izmena Zakona o radu, omogući da, uz poštovanje osnovnih principa socijalnog dijaloga, iznesu svoje stavove o budućem predlogu zakona, što im, kako tvrde, do sada nije omogućeno.

“U donošenju ovako važnog zakona potrebno je poštovanje radnih i profesionalnih prava zaposlenih, dostojanstvo rada, kao i interes razvoja zemlje”, ističu SSSS i UGS “Nezavisnost”.

Izvor: Mondo
Foto: Morguefile

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.