Pretučen romski aktivista i muzičar Olah Vince u Novom Sadu

0

Romskog aktivistu i muzičara iz Novog Sada Olaha Vincea istukli su nepoznati muškarci u tom gradu u, kako je rekao Vince, "klasičnoj sačekuši".

Olah Vince je agenciji Beta ispričao da je preksinoć, za Badnje veče, šetao sa suprugom, kada su ih ispred njihove kuće u naselju Telep sačekala četvorica muškaraca na ulici i još dvojica u dvorištu kuće.

“Pitali su me da li sam ja Olah Vince i čim sam odgovorio da jesam, njih dvojica su me dvaput udarili u glavu”, naveo je Vince. Dodao je da je odmah otišao u bolnicu, gde su mu konstatovali posekotinu i oteklinu na glavi, a slučaj je odmah prijavio i policiji.

“Jako smo uplašeni, i ja i moja porodica. Nikada mi se tako nešto nije dogodilo, mokrio sam od straha u krevet iste noći. Mislio sam da je to vreme prošlo, ali izgleda da nam se devedesete godine opet vraćaju”, rekao je Vince.

On je dodao da je tokom druge polovine prošle godine dobijao anonimne telefonske i SMS pretnje i rekao da su pretnje počele onoga momenta kada je u medijima počeo da iznosi optužbe za korupciju i diskriminaciju, na račun gradskih vlasti u Novom Sadu, ali i na račun Nacionalnog saveta Roma i Kancelarije za inkluziju Roma Vojvodine.

Vince je prošlog juna organizovao protetstni performans u centru Novog Sada, nezadovoljan zbog činjenice da su gradske vlasti u Novom Sadu odvojile svega 50.000 dinara za organizaciju Internacionalnog romskog muzičkog i multimedijalnog festivala, NS Rom fest.

Performans je prekinuo nakon što mu je članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić obećala da će Grad izdvojiti još sredstava za taj festival, ali, dodao je Vince, ona to obećanje nije ispunila.

Naveo je da se potom žalio ombudsmanu na način na koji su iz gradskog budžeta rasporedjena sredstva za nevladine organizacije, gde su, kako tvrdi, najveći deo novca dobila novoosnovana udruženja gradjana.

Internacionalni romski festival NS Rom fest organizovan je 2011. i 2012. godine u glavnom gradu Vojvodine. Festival je 2011. godine sa 350.000 dinara podržao Grad, a sa 400.000 Pokrajina, dok je za 2012. godinu Grad izdvojio 500.000 dinara.

“Ni u kom slučaju neću da povezujem napad na mene sa ovim zbivanjima. Nas ne interesuje ko je na vlasti u gradu. Ne interesuje nas politika, zanima nas jedino da promovišemo romsku kulturu”, rekao je Olah Vince.

Vučević najoštrije osudio napad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je napad na Olaha Vincea, romskog aktivistu i nosioca nagrade Grada Novog Sada, koji je pretučen u naselju Telep.

“Najoštrije osuđujem nasilje nad čovekom koji je ugledni Novosađanin i koji je u sopstvenom gradu brutalno napadnut. Ovakav čin nasilja protiv jednog čoveka praćen zastrašivanjem, mora biti osuđen, a počinioci privedeni pravdi”
, kazao je Vučević, a saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Svako nasilje je neprihvatljivo i njemu ne može i ne sme biti mesta u jednom modernom, demokratskom društvu, istakao je Vučević i dodao da “ovaj i slični napadi, predstavljaju atak na osećaj sigurnosti i bezbednosti svakog građanina Novog Sada”.

“O tome šta su uzroci ovakvog zverskog ponašanja odgovor bi trebalo da daju odgovarajući organi i institucije. Novi Sad je grad svih građana koji u njemu žive i verujem da će počinioci biti što pre pronađeni i kažnjeni”, rekao je Vučević i apelovao na nadležne institucije da sprovedu temeljnu i efikasnu istragu povodom ovog slučaja.


Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.