Ovo je 10 snažnih prirodnih lekova protiv bolova koji se kriju u kuhinji

Đumbir protiv bolova u mišićima
Istraživači iz Danske su otkrili da đumbir, kao obični dodatak jelu, može ublažiti bol u mišićima za celih 63% – za samo dva meseca. Stručnjaci su otkrili da se u đumbiru nalazi moćan spoj pod nazivom gingerols koji sprečava proizvodnju hormona koji stvaraju osećaj boli.

Na kraju opsežne studije, naučnici su zaključili da je, za najbolje dejstvo, dovoljno dodati jednu kašikicu sušenog ili dve kašičice sveže naseckanog đumbira u jedan obrok dnevno. Đumbir se također koristi i u borbi protiv mučnine i problema u varenju, ali je koristan i protiv blagog kašlja i prehlade. Već je godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.

Karanfilić i beli luk protiv zubobolje

Za zubobolju postoje dva snažna leka, a jedan od njih sigurno uvek imate u svom domu. Prvo, karanfilić. Nežno žvakanje karanfilića može olakšati zubobolju i upalu desni za samo dva sata, poručuju naučnici sa UCLA. U karanfiliću se nalazi eugenol, snažni prirodni anestetik. Pored toga što je odličan lek za zubobolju, idealan je i za smirivanje nadutosti.

Drugi moćan lek za zubobolju je beli luk. Kada prelomite čen belog luka, alicin, sastojak koji se u njemu nalazi, otpusti se i počinje delovati kao antibakterijsko sredstvo. Sledeći put kada vas zaboli zub, prelomite čen i stavite ga na bolni zub. Zubobolja u nekim slučajevima nestane i u roku od nekoliko minuta, iako bi moglo proći i nekoliko sati pre nego bol potpuno nestane.

Beli luk protiv upale uha
I opet beli luk. Za lečenje uhobolje, jednostavno stavite dve kapi toplog ulja od belog luka (možete izgnječiti čen i pomešati sa uljem) u bolno uho dva puta dnevno – i tako pet dana.

Ovaj jednostavni tretman vam može pomoći bolje i od lekova, tvrde stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Novi Meksiko. Naučnici kažu da aktivni sastojci koji se nalaze u belom luku (germanij, selen, i sumporni spojevi) mogu uništiti desetine bakterija koje uzrokuju bolove.

Trešnje protiv raznih bolova

Najnovija istraživanja pokazuju da se barem jedna od četiri žene bore sa artritisom, gihtom ili hroničnom glavoboljom. Ako ste jedna (ili jedan) od njih, trešnje vam mogu olakšati bol, poručuju istraživači na East Lansingu, Državnom univerzitetu u Mičigenu.

Njihovo istraživanje otkriva da antocijanini, spojevi koji daju trešnji crvenu boju, imaju protu-upalna svojstva – i to 10 puta jača od aspirina. “Antocijanini pomažu pri gašenju snažnih enzima koji započinju upalni proces, tako da oni mogu spriječiti, kao i liječiti, mnoge različite vrste boli,” objašnjava Muraleedharan Nair, Ph.D., profesor nauke o hrani na Michigan State University. Njegov savjet: Uživajte u 20 trešanja (svježih, smrznutih ili sušenih) dnevno, a zatim nastavite sve dok se bol ne nestane.

Lekovima za migrenu dodajte i jaku kafu
Ako ste skloni migrenama, naučnici poručuju da nakon upotrebe vašeg leka popijete i šoljicu jake crne kafe.

Naučnici sa Nacionalne fondacije za glavobolju tvrde da će kafa povećati učinkovitost lekova za migrenu za čak 40% ili više! Stručnjaci kažu da kofein stimuliše želudačane sluznice da apsorbuju tablete protiv bolova brže i delotvornije.

So ublažava bol stopala (i noktiju koji urastaju u meso)
Naučnici sa Stanforda poručuju da je rešenje problema sa noktom koji urasta u meso poprilično jednostavno. Prema njihovim rečima, sve što treba jeste da redovno potapate bolno stopalo u slanu toplu vodu – i ova bolna infekcija može nestati čak u roku od četiri dana! So ublažava upale, a takođe ima i anti-bakterijska svojstva, odnosno efikasno deluje protiv bakterija koje uzrokuju oticanje i bol.

Odnos soli bi trebalo da bude otprilike jedna kašičica soli na jednu čašu vode, a temperatura vode može biti i sobna, bitno je samo da nije prehladna jer bi vam to stvorilo dodatne neprijatnosti. U ovu slanu vodu potopite zahvaćeno područje stopala 20 minuta – dva puta dnevno, sve dok infekcija ne splasne.

Grožđe protiv bolova u leđima
Ako imate bolove u leđima, grožđe bi moglo biti jednostavan i ukusan način za brz oporavak. Nedavna studija sa Državnog univerziteta Ohajo ukazuje da konzumiranje jedne činijice grožđa dnevno može opustiti uske krvne sudove i značajno poboljšati protok krvi u oštećena tkiva leđa (i to često u roku od tri sata).

Kičma potpuno zavisi od obližnjih krvnih sudova, jer joj one dopremaju neophodni kiseonik i hranjive materije, tako da je poboljšavanje protoka krvi ključni korak za ozdravljenje oštećenih tkiva leđa, tvrdi dr. Stengler sa Univerziteta Ohajo.

Borovnice protiv infekcije i bolova mokraćne bešike

Konzumiranje jedne činije borovnica dnevno, smrznutih, svežih ili ceđenih (kao sok), može smanjiti rizik od infekcije mokraćnog sistema za celih 60 odsto, tvrde istraživači sa Univerziteta Rutgers iz Nju Džerzija.

Borovnice su prepune tanina, biljnih spojeva koji su snažan prirodni neprijatelj bakterija koje uzrokuju probleme u bešici. Obično su ove bakterije, protiv kojih se borovnice i bore, polazna tačka za bolove i infekcije mokraćnih kanala, objašnjava dr. Ejmi Hovel, naučnica na Rutgers Univerzitetu.

Med leči bolne ranice u ustima
Ranice u ustima obično nastaju nakon prehlade ili gripa i mogu biti poprilično bolne, ili ako ništa, stvoriti neprijatnost. Ali i za njih postoji jednostavan lek koji se (verovatno) nalazi u vašoj kuhinji. Dovoljno je da ih premažete nepasterizovanim medom četiri puta dnevno, sve dok ne nestanu.

Ovaj prirodni lek je delotvorniji od trenutnih lekova za čak 43%, tvrde istraživači na Medikal Centru Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sirovi med je prirodni enzim koji se bori protiv upale, uništava viruse i ubrzava oporavak oštećenog tkiva, kažu autori studije.

Kurkuma kao lek za hronične bolove
Najnovije studije pokazuju da je kurkuma, popularni indijski začin, zapravo tri puta delotvorniji (kada se radi o ublažavanju bolova) od aspirina, plus može pomoći da se ublaži hronična bol za čak 50 odsto kod ljudi koji se bore s artritisom, tvrde istraživači sa Kornela.

Poslednjih godina se desila eksplozija u istraživanjima kurkumina – antioksidansa pronađenog u kurkumi. Studije su pokazale da ima antiupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko delovanje. Istraživači preporučuju da dodate 1/4 kašikice ovog začina dnevno u bilo koje jelo, od pirinča pa sve do mesa ili povrća.

Izvor: ZdravaPriroda.com
Foto: TERESA KASPRZYCKA

Pogledajte još