Scena iz horor filma: Sa neba palo 100.000 mrtvih šišmiša

Prema pisanju britanskog lista “Telegraf”, oko 100.000 slepih miševa palo je i uginulo na drveću i zemlji, šireći nepodnošljiv smrad.

“Čim živa u termometru pređe 43. podeok, šišmiši počnu da padaju s neba”, izjavila je predstavnica lokalne organizacije za zaštitu divljih životinja.

Zdravstveni radnici upozoravaju stanovnike da ne dodiraju šišmiše zbog opasnosti od zaraze. “Vrlo je važno ne prilaziti niti dodirivati životinje zbog opasnosti od besnila”, navela je predstavnica zdravstvene službe države Kvinslend, dodajući da je nekoliko osoba zadobilo ogrebotine i ujede od slepih miševa.

Smrad koji se širi od uginulih životinja uzbunio je stanovnike Brizbejna i nekoliko drugih gradova. Vlasti su, u međuvremenu, poslali specijalne ekipe radi organizovanog prikupljanja strvina iz naseljenih zona.

Sever Australije su ovog leta zaobišle monsunske kiše, a 2013. je za čitav kontinent bila najtoplija godina otkad je 1910. počela da se vodi evidencija.

Prosečna temperatura u Australiji je 2013. bila za 1,2 stepena viša u odnosu na dugoročni prosek od 21,8 stepeni Celzijusa, čime je premašen prethodni rekord iz 2005. godine.

Izvor: B92