U eksploziji bombe poginulo osam avganistanskih čuvara

KABUL, 28. jula 2009. (Beta-AFP) - Osam čuvara Avganistanaca poginulo je a četvoro ih je povređeno u utorak u eksploziji bombe u južnom Avganistanu, u oblasti gde britanske trupe vode ofanzivu protiv talibana, saopšilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Bomba, koja je aktivirana daljinski, eksplodirala je u oblasti Geršk u provinciji Helmand, i pogodila dva vozila privatne kompanije za obezbeđenje, navelo je ministarstvo. Ministarstvo je optužilo pobunjenike za postavljanje bombe.

Geršk je jedna od oblasti u kojoj 3.000 britanskih vojnika sprovode operaciju pod nazivom "Panterska kandža" čiji je cilj da se osigura taj nestabilan deo zemlje uoči predsedničkih i pokrajinskih izbora 20. avgusta.

London je u ponedeljak objavio da je završena prva, najofanzivnija, faza te operacije i saopštio da je ona bila uspešna. Nasilje u Avganistanu je jako pojačano u poslednjih nekoliko nedelja kako se približavaju avgustovski izbori i dostiže do sada neviđen nivo od dolaska međunarodnih snaga u tu zemlju i svrgavanja talibana krajem 2001. godine, navodi agencija Frans pres.

Pogledajte još