Najezda komaraca usred zime

Đorđević, koji je i član stručnog tima za suzbijanje komaraca Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, kaže za "24 sata" na takvim spoljašnjim temperaturama ženke komaraca pokušavaju da dođu do prvih obroka krvi.

To su tzv. kućne forme komaraca, koje najčešće prezimljavaju u blokovima sa podstanicama za grejanje i podrumima, objašnjava on i dodaje: "Ako primete mikro žarišta komaraca, građani treba da prijave Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, kako bi ih uništil."

Dr Ivan Aleksić iz ovog Zavoda kaže da su dobili prijave građana sa Dorćola, Novog Beograda, Rakovice i iz centra grada.

"Imali smo nekoliko terena na koje smo izlazili po prijavi građana. Uništavamo ih registrovanim sredstvima, insekticidima, a uništavanje je u stvari preventiva za naredni period",
kaže Aleksić i dodaje da je toplo vreme uzrokovalo i porast broja drugih insekata: smrdibuba, muva i bubamara.

Za razliku od insekata, ljudima ne prija "prolećna" temperatura. Dr Branka Lazić iz Doma zdravlja "Stari grad" kaže da su se poslednjih mesec dana najčešće javljali građani koji boluju od astme i srčani bolesnici.

"Oblačenje uvek treba da bude praćeno vremenskim prilikama. Izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama i birajte vreme za šetnju kada nije magla, jer je tada viosoko aerozagađenje. Naravno, ne treba preterivati sa teškom hranom", kaže Lazićeva.
Epidemije gripa, kako kaže, još nema i do sada je zabeleženo samo 20 slučajeva. Epidemiju očekujemo krajem januara.

Izvor: 24sata

Pogledajte još