Apple gubi bitku sa ostalim smartfonima

Prema poslednjim ciframa istraživačke kompanije Kantar, Apple trenutno drži 69 odsto tržišta u Japanu, 43 odsto u SAD, 35 odsto u Australiji i 30,6 odsto u Velikoj Britaniji.

Velike prodajne cifre iPhone 5S i 5C modela ukazuju na zadovoljstvo korisnika ovim smartfonima, ali je Apple ugrožugožavaju drugi proizvođača, kao što su Samsung, LG, Sony i Nokia čija učešća na tržištu rastu iz godine u godinu. Android trenutno dominira u Evropi, sa 69 odsto tržišnog učešća, a Windows Phone je stigao do trećeg mesta najpopularnijih operativnih sistema u Evropi, sa 10 odsto (više nego duplo bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu).

Istraživanja pokazuju da je upravo Windows Phone, zahvaljujući prvenstveno Nokia Lumia i Asha smartfonima, doživeo pravu ekspanziju na tržištima Kine i SAD-a, koji predstavljaju dva najvažnija tržišta u industriji smartfona.

Ovakvi rezultati uticali su i na to da jedna od najvećih investicionih banaka u Britaniji smanji profitne margine kompanije Apple, što bi moglo uticati na slabiju podršku operatera i u budućnosti. S druge strrane, akcije kompanije su ovih dana pale za 1,4 odsto na berzi u Americi.

Navodi se i da postoje limitirane mogućnosti da Apple popravi profit i učešće na tržištu, zbog sve manjeg tržišta a sve veće ponude konkurencije. Situacija bi mogla da se popravi kasnije tokom godine, kada se očekuje da Apple predstavi iPhone 6, ali bi ovaj smartfon mogao biti i manje profitabilan od prethodnih modela.

B.J.
Pogledajte još