Pecivo poskupelo zbog nestašice kovanog novca?!

On je agenciji Beta kazao da se ne može govoriti o poskupljenju peciva u pekarama zbog povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na 10 odsto, već smatra da su samo "blago korigovane" cene nekih pekarskih proizvoda.

Po pisanju beogradskih medija, pekarski proizvodi, izuzimajući "narodni hleb", poskupeli su januara za oko pet odsto, pošto je stopa poreza na dodatu vrednost, koja se obračunava i na tu robu, povećana sa osam na 10 odsto.

"Cene pojedinih peciva su samo zaokružene na dole ili na gore zbog nedostatka kovanog novca. Neki pekarski proizvodi su čak i pojeftinili, a nekima su cene porasle. Sve je to individualno i zavisi od lokacije i sredine, odnosno od ponude i tražnje"
, kazao je Pralica.

Po rečima Pralice, pekari ne mogu - kao prodavci goriva - da svaki dan menjaju cenu, odnosno da danas bude jedna, sutra druga, prekosutra treća cena.

On je podsetio da je u Srbiji slobodno formiranje cena pekarskih proizvoda, osim cene hleba "sava" koja je Uredbom Vlade Srbije ograničena na 46 dinara i koja važi do kraja januara.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je ranije da će Uredba o ograničenju cene hleba "sava", težine 500 grama, od brašna T-500, na 46 dinara biti produžena za još najmanje šest meseci.

Po Uredbi Vlade Srbije, svi proizvođači hleba obavezni su da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500, sa trgovačkim nazivom "sava", u količini od najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba.

Izvor: Beta

Pogledajte još