Scenaristi na proceni u Vrnjačkoj Banji

33. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji biće održan od 8. do 12. avgusta

Kako najavljuje organizator - Kulturni centar Vrnjačke Banje, ovogodišnji Festival filmskog scenarija će obuhvatiti deset domaćih filmova u glavnoj konkurenciji. Takmičarski program otvoriće film "Čekaj me, ja sigurno neću doći" scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića, a zatvoriti "Đavolja varoš" Vladimira Paskaljevića, koji je prikazan na nedavno održanom Palićkom festivalu.

U konkurenciji za nagrade su i "Neko me ipak čeka" Marka Novakovića,"Tamo i ovde" Darka Lungulova, "Beogradski fantom" Jovana Todorovića, "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića, "Turneja" Gorana Markovića, "Život i smrt porno bande" Mladena Đorđevića, "Zona mrtvih" Milana Konjevića i Milana Todorovića, dok će na Festivalu premijerno biti prikazan film "Srce je mudrih u kući žalosti" Marina Maleševića.

Tri nagrade za najbolji scenario (prvu, drugu i treću), kao i specijalno priznanje dodeliće žiri čiji su članovi scenarista Melina Pota Koljević, reditelj Sabolč Tolnai i pisac Dejan Aleksić. 

U kategoriji "Mladi lavovi" biće prikazano deset kratkih igranih filmova studenata naših filmskih škola, u selekciji Vuka Pavlovića. I taj program je od pre dve godine takmičarskog karaktera. 

Na Festivalu će po 14. put biti organizovana Letnja škola filmske dramaturgije "Slobodan Stojanović", koju će pohađati deset studenata sa beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, Akademije umetnosti u Novom Sadu i FDU sa Cetinja. 

Ove godine tema tradicionalnog simpozijuma festivala u Vrnjačkoj Banji biće "Stiv Tešić - daleko je Amerika", a baviće se Oskarovcem srpskog porekla, scenaristom Stojanom Tešićem.

Takođe, Festival će obeležiti i 85. godišnjicu rođenja Puriše Đorđevića prikazivanjem dugometražnog dokumentarca "Lepo vreme za mlad grašak - Puriša", autora Milana D. Špičeka. Slavljenik će se predstaviti publici u biblioteci na književnoj večeri pod naslovom "Mladomir čita Purišu". 

K.M.

Pogledajte još