Kopaonik: U maju počinje gradnja dve nove žičare

Ljevnajić je, u intervjuu za portal "Infokop", rekao da je u planu i izgradnja novih staza što će zavisti od novčanih sredstava i prioriteta državnih ulaganja.

Zamenom instalacija je, po njegovim rečima, rasterećen protok skijaša na žičarama i više nema čekanja na prevoz do vrha staze, tako da je oboren rekord po broju skijaša u jednom danu na stazama, koji se kretao oko 7.000 ljudi.

Ljevnajić kaže da "usko grlo" predstavlja spoj Crne i Crvene Duboke, za šta postoji rešenje, jer Master plan predviđa mogućnost proširenja, ali i produženja staza, što bi moglo narednih godina da se ostvari.

On je naveo i da će skijaši već ove sezone moći da koriste stazu Krčmar, jednu od omiljenih, jer je vezni put Suvo rudište-Krčmar uređen.

Podsećajući da je u planu grdnja žičara Marine vode i pasarele na Jarmu, što opet zavisi od finansijskih mogućnosti, Ljevnajić je pozvao putna preduzeća koja upravljaju tom regionalnim putem da, ako je moguće, uvrste pasarele u svoje programe i planove.

S obzirom da nema dovoljno prirodnog snega na Kopaoniku se svakodnevno vrši veštačko osnežavanje staza po prioritetu. Ljevnajić je naveo da ski centar ima tri vodoakumulacije: Mali Karaman, Krčmar i Crvene bare, ukupnog kapaciteta 30.000 kubnih metara, dodajući da je više od 350 uređaja za veštački sneg dovoljno da se pokriju staze.

Vodeni kapaciteti se maksimalno racionalno koriste, jer su sve tri akumulacije međusobno povezane i voda se, u slučaju potrebe, prepumpava iz jedne u drugu.

Proširenjem i izgradnjom novih staza širiće se i veštački sneg, kao i potrebe za novim vodoakumulacijama, kazao je on.

Izvor: B92
Foto: Wikipedia - Ratko Božović

Pogledajte još