Pazarski džins na sajmu u Berlinu

Predstavnik tog klastera Mirsad Hadžimuratović rekao je da će pod sloganom "Zdravo Evropo - džins iz Srbije" svoje proizvode u Berlinu predstaviti osam firmi iz Novog Pazara, naglašavajući da je sajam izvanredna prilika za ugovaranje novih poslova.

"Pored mogućnosti koja nam se pruža za plasman proizvoda na inostrana tržišta, sajam je idealna prilika i da privučemo neke poslove u Novi Pazar. Velike svetske kompanije, zbog zastoja na relaciji sa Kinom, kubure sa kapacitetima, pa ćemo to iskoristiti da im ponudimo da deo proizvodnje obavljaju kod nas", rekao je on novinarima.

Nastup novopazarskih tekstilaca na sajmu u Berlinu organizovala je Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Direktor agencije SEDA Samir Kačapor, kazao je da su već dogovoreni sastanci sa predstavnicima velikih inostranih kompanija u Berlinu i da očekuje da će novopazarski tekstilci uspeti da uspostave saradnju sa njima.

"Zakazani su sastanci sa gigantima tekstilne industrije kao što su Mustang, Fornarina, kompanijama iz Japana, srednje Evrope i Azije. Predstaviti se na ovom sajmu je izuzetno teško, mi probijamo led ove godine i nadam se da ćemo biti uspešni", rekao je Kačapor.

Regionalni menadžer USAID-a Semih Durović istakao je da ova agencija preko projekta održivog lokalnog razvoja u Sandžaku radi na jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

"U 2014. godini preko ovog projekta, pored tekstilne industrije, planiramo da podržimo i proizvođače obuće, tapaciranog nameštaja, prehrambenih proizvoda i poljoprivrednike ovog kraja", izjavio je Durović.

U sklopu priprema za što bolji nastup na berlinskom sajmu "Bread and Butter" za sve tekstilce iz Novog Pazara danas je organizovan trening o pregovaranju i veštinama poslovnih komunikacija sa inostranim partnerima.


Beta

Pogledajte još