Rat LG-a i Samsunga: Ovo je godina zakrivljenih i pametnih televizora

0

Ovogodišnji CES sajam, koji se održava u Las Vegasu, pružio nam je uvid u ono što nas očekuje kada je tržište televizora u pitanju, kao i pravce u kojima se ovaj sektor industrije kreće. Ove godine očekuje nas prava najezda TV uređaja velikih dimenzija, zakrivljenih TV-a i Smart TV uređaja.

Foto: Samsung

Glavnu bitku vodiće dva najveća proizvođača i rivala iz Južne Koreje – Samsung i LG. Ali tu su i drugi proizvođači, kao što su Sharp, Sony, Dell, Vizio i drugi, koji pripremaju zanimljive televizore.

Tokom prvih dana CES 2014 sajma imali smo priliku da vidimo nekoliko zanimljivih uređaja. LG je prvo predstavio najveći ULTRA HD zakrivljeni OLED televizor na svetu. TV 77EC9800 je model od 77 inča, pruža 4K rezoluciju ekrana (oznaka za modele sa rezolucijom od 3840 x 2160 piksela, ili veće) i zakrivljen je. TV dolazi a jedinstvenim tehnologijama prikaza slike i sadržaja. A potom je Samsung odgovorio sa zakrivljenim UHD televizorom od 105 inča. Televizor odlikuju različite tehnologije za konvertovanje lošeg TV signala u UHD kvalitet, redukciju šuma i optimizacije slike.

Foto: LG

S druge strane, Samsung je demonstrirao i LED TV uređaj koji se zakrivljuje običnim pritiskom na taster. Bendable TV by Samsung je 85-inčni prototip, koji bi mogao postati stvarnost do kraja godine, a osnovna karakteristika mu je da se prilagođava potrebama korisnika i to običnim pritiskom na dugme. LG je na ovo odgovorio 55-inčnim displejom-ogledalom. Uređaj se, kada je ugašen, ponaša kao ogledalo, a kada je upaljen postaje displej za prikaz sadržaja. Zanimljivo je da ovaj LG-ov uređaj može da kreira fotografiju korisnika, a potom preko seta softverskih alatki preporučuje dizajnere, komade odeće, nakita i sličnog aksesoara za korisnika.

Kompanija Sharp je predstavila TV uređaj od 85 inča, koji prikazuje 3D sadržaj bez potrebe korišćenja specijalnih 3D naočara. Ovaj TV odlikuje i neverovatna 8K rezolucija (7680 x 4320 piksela). Televizor je još uvek u fazi razvoja, ali kada se bude pojavio biće sposoban za reprodukciju sadržaja ekstremno visokog kvaliteta i namenjen je korišćenju kao kućni bioskop.

Foto: SHARP

Cene ovakvih velikih televizora sa naprednim tehnologijama su ogromne i kreću se u hiljadam i desetinama hiljada dolara. Ipak, kompanija Vizio je uspela da kreira pristupačne 4K televizore sa cenom od 1000 dolara. Radi se o 50-inčnim modelima iz potrošačke kategorije.

Godina koja je u toku obećava da ćemo TV sadržaj, gledati na televizorima visokog kvaliteta. Ali ne samo to. Veliki broj kompanija počinje u TV uređaje da implementira i operativne sisteme, pa ćemo tako videti sve više televizora sa Androidom i drugim platformama, kao što je LG webOS, a i Yahoo donosi svoj Smart TV sa programom koji uči navike tokom gledanja programa i na osnovu njih preporučuje sadržaj koji bi zanimao korisnika.

B.J.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.